Amit a boltban árulnak evésre krumplit el lehet ültetni, vagy inkább megkell venni a direkt vető krumplit?
1300ft környékén árulják a vető krumpli csomagját, ennyiből szerintem sokkal több kijönne, ha kiválogatnám a kisebbeket a boltban és kilóra megvenném.
Mi a különbség, miért éri meg jobban a drágább vető krumpli?
Én már próbáltam mindkét megoldást: a télen kicsírázott "normál" krumplit elültettük - ebből is lett termés.
De a vetőkrumplival biztosabb és nagyobb a termésmennyiség tapasztalatom szerint.
Én is próbáltam már volt krumpli alatta de nem olyan sok.
Annyi negatívumot tapasztaltam, hogy iszonyatosan szerették a bogarak. Kb 3x gyakrabban kelett permetezni bogár ellen mint az ültetésre szánt krumpli esetében.
Multinál ne vegyél, mert az többnyire nagytermelőtől származik, azok meg csírázásgátlóval kezelik. Kis zöldségesnél vagy piacon vegyél, ha akarsz. Ha rügyeket látsz rajta, akkor bárhol veheted.
A krumplival az a baj, hogy már nagyjából mindenhol fertőzött a föld leromlást okozó vírusokkal, ezért csak korlátozott alkalommal szabad ellenőrizetlenül újravetni. Még a fémzárolt esetében is meg van engedve valamennyi vírusos, talán 0,5 vagy 1% arányban. Ha ebből vetőkrumplit termelnek, akkor annak már nagyobb %-a lesz fertőzött, és évről évre nő az arány.
Ha étkezésit veszel, akkor nem tudod, hányadik újravetés. Ha vetőkrumplit veszel, akkor az általában vagy a fémzároltból van termelve, vagy a fémzároltból termeltből. Az 50 szemes apró is, meg a zsákos vetőkrumpli is. Komolyabb zöldségeseknél lehet venni utántermeltet, én ha jól emlékszem, 160-ért vettem idén Balatoni rózsát, és nagyon szép már.
Az ilyen 50 szemesek semmiben nem különböznek a zsákban kilóra árulttól, csak abban, hogy vetőburgonyának másodterményként, nyáron ültetik el, sűrűre, és azért marad apró.
De most már lekésted. Az enyém már majdnem 2 hónapja földben van, és már szép nagy bokrok. Most ültetve is lehet alatta persze, ha rengeteget tudod öntözni, de nagy termésre már nem számíthatsz.
Köszi a válaszokat.
Vetettem 2-3 hete én is vetőkrumplit 1 ilyen kisebb zsákosat. Csak gondolkodtam, hogy tennék vetnék még és akkor a evésre valóból, de így akkor lehet inkább nem fogok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!