Kezdőoldal » Otthon » Kert » Amit a boltban árulnak evésre...

Amit a boltban árulnak evésre krumplit el lehet ültetni, vagy inkább megkell venni a direkt vető krumplit?

Figyelt kérdés

1300ft környékén árulják a vető krumpli csomagját, ennyiből szerintem sokkal több kijönne, ha kiválogatnám a kisebbeket a boltban és kilóra megvenném.

Mi a különbség, miért éri meg jobban a drágább vető krumpli?

#krumpli #vetés #vetőkrumpli
2021. máj. 21. 09:29
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Én már próbáltam mindkét megoldást: a télen kicsírázott "normál" krumplit elültettük - ebből is lett termés.

De a vetőkrumplival biztosabb és nagyobb a termésmennyiség tapasztalatom szerint.

2021. máj. 21. 09:46
 2/4 anonim ***** válasza:

Én is próbáltam már volt krumpli alatta de nem olyan sok.

Annyi negatívumot tapasztaltam, hogy iszonyatosan szerették a bogarak. Kb 3x gyakrabban kelett permetezni bogár ellen mint az ültetésre szánt krumpli esetében.

2021. máj. 21. 15:40
 3/4 anonim ***** válasza:

Multinál ne vegyél, mert az többnyire nagytermelőtől származik, azok meg csírázásgátlóval kezelik. Kis zöldségesnél vagy piacon vegyél, ha akarsz. Ha rügyeket látsz rajta, akkor bárhol veheted.

A krumplival az a baj, hogy már nagyjából mindenhol fertőzött a föld leromlást okozó vírusokkal, ezért csak korlátozott alkalommal szabad ellenőrizetlenül újravetni. Még a fémzárolt esetében is meg van engedve valamennyi vírusos, talán 0,5 vagy 1% arányban. Ha ebből vetőkrumplit termelnek, akkor annak már nagyobb %-a lesz fertőzött, és évről évre nő az arány.

Ha étkezésit veszel, akkor nem tudod, hányadik újravetés. Ha vetőkrumplit veszel, akkor az általában vagy a fémzároltból van termelve, vagy a fémzároltból termeltből. Az 50 szemes apró is, meg a zsákos vetőkrumpli is. Komolyabb zöldségeseknél lehet venni utántermeltet, én ha jól emlékszem, 160-ért vettem idén Balatoni rózsát, és nagyon szép már.

Az ilyen 50 szemesek semmiben nem különböznek a zsákban kilóra árulttól, csak abban, hogy vetőburgonyának másodterményként, nyáron ültetik el, sűrűre, és azért marad apró.

De most már lekésted. Az enyém már majdnem 2 hónapja földben van, és már szép nagy bokrok. Most ültetve is lehet alatta persze, ha rengeteget tudod öntözni, de nagy termésre már nem számíthatsz.

2021. máj. 21. 19:15
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

Vetettem 2-3 hete én is vetőkrumplit 1 ilyen kisebb zsákosat. Csak gondolkodtam, hogy tennék vetnék még és akkor a evésre valóból, de így akkor lehet inkább nem fogok.

2021. máj. 22. 07:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!