Az oltott fán ahogy növekszik a fa, az oltás helye is vándorol egyre feljebb, vagy az fix magasságban marad?
Nem március az oltási időpont. Inkább csak márciusTÓL, mikor már az alanynak van komolyabb nedvkeringése, az oltócsapnak meg nincs (a hűtő miatt). A március a régi világban alakult ki, mikor még nem volt hűtőszekrény, és a nemest pincében v. hasonló helyen kb. egy hónapig lehetett károsodás nélkül tárolni.
Én gyakrabban oltok áprilisban, mikor már nagyon erős a nedvkeringés, az alany már ki van hajtva, ilyenkor még jobb az esély. Meg van is olyan oltás (pl. szilva héj alá oltása), amit csak a szilvavirágzás után lehet végezni, mert korábban egyszerűen nem jön fel a szilva héja, le van még tapadva.
Hűtőben tárolt vesszővel még augusztus végén is csináltam már többször sikeres oltást. Fás részbe is, meg zöldbe is. Szőlőtőkék átoltását (zöldbe fás) pl. június elején van elején lehet legelőször csinálni.
Ameddig a rügyek nem hajtottak ki, elég kicsi a különbség.
De még áprilisban, a szirmok lehullása után szedett (és azonnal felhasznált) oltóvesszővel is elég sokszor sikerült már.
De a legjobb mindenképpen az, ha az alany már erősen mocorog, a nemes meg még nyugalmi állapotban van.
Ennek csak egy hátránya lehet: ha rosszul tárolod, és a hűtőben vagy kiszárad, vagy bepenészedik. Különböző baklövések után én arra álltam rá, hogy minden papír és egyéb bepenészedő nedvesen tartó anyag nélkül berakom zacskóba, engedek bele egy fél kávéskanálnyi vizet, fejre fordítva kiöntöm, ami kijön, és a levegő nagyját kinyomva legumizom, a gumi alá teszem a feliratot. A bent maradó pár csepp víz elég párát csinál ahhoz, hogy ne száradjon ki, de nem elég sok a penész részére. Régebben gombaölőben áztattam a vesszőket elrakás előtt, de anélkül sincs semmi gond a mostani módszerrel.
Alkoholos filcben a drágábbak általában UV-állók nagyjából, én azt használok. 2-3 év után meg átírod, ha még mindig szükséges.
Vagy ha hosszú távra akarod, akkor meg alumínium lapocskákat vágsz, egy lyuk az egyik végükre, és egy rajztűvel vagy kiköszörült 100-as szöggel írsz rá.
Koszonom a tippeket. Csatolok par kepet az oltvanyokrol:
A meggyek eleg jol sikerultek (bar meg nem akarom elkiabalni), meggy alanyon meggy:
Oltottam meg naspolyat birs almara:
Almat birs almara, ez amikor a szobaban volt, elkezdett elszaradni a levele, de ugy erzem miota kint van jot tesz neki es megmarad:
Probalkoztam meg sargabarackkal es szilvaval is, de ezekrol meg nemtudom hogy sikerultek-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!