Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szőlő lugast szeretnék,...

Szőlő lugast szeretnék, vágjak bele?

Figyelt kérdés

A nagyon napos kertemben szeretnék egy lugast, hogy alatta hűsölhessünk. Korábban volt szőlőm, amit korábbi lakó ültetett. Nem foglalkozott vele senki, mégis mindig egészséges volt és szépen futott, csak kordában tartás miatt vágtam vissza, aztán meguntam, hogy annyit kell vágni és kiszedtem sajnos. Nem is nagyon ettük, mert nem csemegőszőlő volt, állítólag Medoc volt.

Na mindegy, most az lenne a cél, hogy ne kelljen permetezni, tehát rezisztens fajtákat néztem ki: Moldova, Néró, Palatina. Hogy legyen fehér és kék is, meg ezeket szoktam ősszel venni, ezek a kedvenceim. Nem baj, ha nem terem sokat, árnyékoljon és legyen valamennyi kis szőlő.

Ha egy 3-4 méter hosszú lugast készíttetek, az jó lesz nekik?

Hány tövet ültessek? Felfut az úgy a tetejére, hogy nyár közepén árnyékot adjon? (nyilván nem idén nyárra gondoltam, bár annyira nem akarom tudományosan metszeni, nőjön minél hamarabb, mert nem a nagy terméshozam a cél)

Érdemes belevágni (tekintve a lakatosmunkát, amibe be kellene ruházni)?

2024. jan. 25. 10:09
1 2
 11/15 mindentudó99 ***** válasza:
Hat kb a Néró is ilyen. Sokan istenítik. Korai az igaz de semmi különlegesség nincs benne
2024. jan. 30. 15:15
 12/15 A kérdező kommentje:

10-es, köszönöm a gyakorlati tanácsokat, ezt a széljárással kapcsolatos "alapismeretet" már én is megfigyeltem :)

Már megrendeltem a Moldovát, jó lesz az, több kéket már nem akarok ültetni. Anyukám odavan az otellóért, lehet, hogy azt kellene még egyet.

Úgy kellene valahogy, hogy egymás után érjenek nagyjából, mert nem sokan vagyunk megenni. Bár azt is olvastam a Néróról vagy a Moldováról, hogy sokáig a tőkén lehet hagyni.

2024. jan. 31. 07:54
 13/15 mindentudó99 ***** válasza:
Otelló rendkívül finom. Érdemes ültetni
2024. jan. 31. 08:20
 14/15 anonim ***** válasza:

A Moldova igazából csak a fagyok előtt kezd valami kis ízt kapni.

De rengeteg fajta van, ami a fagyokig tőkén tartható. Pl. az Othello is ilyen, de sok más is. A jobb minőségű csemegeszőlők közül most csak a Szőlőskertek királynője jut eszembe, aminek a minősége észrevehetően romlik, ha túl sokáig marad tőkén.

2024. febr. 1. 06:36
 15/15 A kérdező kommentje:

Mostmár maradok ezeknél, amúgy is meg vannak rendelve, de egyébként én szeretem a Moldovát is a Nérót is. Itt is, sok más helyen olvasom, hogy jelentéktelen ízű, nekem a kedvencem. Lehet, hogy pont azért.

Az Otellót pl nem bírom megenni, mert egyben marad a szem a számban, én undorodom tőle, olyan, mintha egy csirke szemét kaptam volna be...

2024. febr. 2. 07:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!