Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen növényeket telepítsek,...

Milyen növényeket telepítsek, ha a kert végében szeretnék egy kis "vadont"?

Figyelt kérdés

Van a telek végében egy kb. 2 m x 10 m kihasználatlan terület, a melléképület mögött. Kelet felől (hosszabbik oldal) van a melléképület, délről a szomszéd melléképülete, nyugatról pedig beton alappal rendelkező rácsos kerítés határolja, de a kerítés túloldalán (közterület) egy nagy fenyőfa áll - ebből eredően ez a terület szinte egész nap árnyékban van.

Jelenleg némi bodza és csalán nő itt. Változatosabb növényzetet szeretnék ide telepíteni, talajtakarótól minimum a cserjeszintig. Ami madaraknak, sünnek, rovaroknak szállást, fészkelőhelyet, táplálékot kínál, és ami a közterület felől nézve elfogadhatóan néz ki (nem kell teljesen rendezettnek lennie, de ne keltsen megbotránkoztatóan gazos, elhanyagolt benyomást). A kerítés naposabb végére lilaakác van futtatva, ezt meghagynám. A nagyobb fáktól félek, nehogy a gyökerük kárt tegyen az épületek vagy a kerítés alapjaiban.

Van egy cserépben nevelt karácsonyfánk (Nordmann), de pont a gyökere miatt nem merem ide kiültetni. Van még cserépben nevelt homoktövisem is, de az nem bírja az árnyékot, így csak a naposabb végébe tehetem.

Milyen növények lennének alkalmasak ilyen árnyékos, szűk helyre?

A talaj inkább meszes, homokos. Téli hőmérséklet tavaly -5, korábbi években legfeljebb -15 fokig. A nyár egyelőre elviselhetően aszályos.

Minden ötletet megköszönök, megfontolok. :)

2023. dec. 12. 19:16
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a választ!

A talaj nedvességtartalmát átlagosnak mondanám, öntözés megoldható. Aztán ahogy idővel szétterülnek a bokrok a talaj felett, bizonyára segít a vízmegtartásban. A csupasz helyekre megpróbálok mohát telepíteni, lehet, hogy a kerítés beton részét is bevonnám mohával, legalább zöld legyen. Az avart természetesen nem fogom gereblyézni, ilyet máshol sem csinálok. :)

Nyáron találtunk sajnos elpusztult sünit az udvarban, ezek szerint be tud jönni. Bagoly is van a környéken, egyébként vidéken vagyunk, nem városban.

Farakás viszont nem lesz addig, amíg a szomszédból átjárnak a patkányok, ezzel rossz tapasztalatunk van.

A rovarhotelt nem teljesen értem, hogyhogy fajonként?

A terület belső része annyira sötét, hogy még a csalán is ritkásan nő ott, fű pedig egyáltalalán nincs. Megpróbálnám lecserélni erdei sárga árvacsalánra, hátha az jobban bírja a fényszegény környezetet.

Arra gondoltam, hogy az erősebb növésű bokrokat úgy 1 m magas törzsre metszeném, így fa hatásúak lennének, de nem nőnek olyan nagyra, meg a gyökerük nem túrná fel a betont. Fagyal, babérmeggy, kecskerágó, korallberkenye vagy tiszafa amikkel szerintem meg lehetne csinálni ezt, de tegyetek helyre, ha nagyon el lennék tájolva. Így a "koronájuk" legalább felülről kapna fényt, mivel a melléképület nem túl magas. Alájuk mehetnének alacsonyabb bokrok és a lágyszárú évelők. Így több fajt tudnék telepíteni. Rájöttem, hogy egy csomó növényem van is (hóvirág, gyöngyvirág, ciklámen, nagy meténg, völgycsillag...) a kert más részein, majd telepítek át belőlük. Megpróbálkozok több mindennel, aztán idővel elválik, mi marad meg, a külső rész világosabb, de a belső tényleg sötét.

Mindenkinek köszönöm az ötleteket, B.Ú.É.K.!

jan. 2. 08:31
 12/12 anonim ***** válasza:
A tiszafa állítólag jól bírja az árnyékot, van terülő fajtája is. Annak a bogyóját is szeretik a madarak és örökzöld. Lehet, hogy már írták, az a hosszút nem bírtam elolvasni.
jan. 5. 12:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!