Motorolaj is kiírtja a növényeket?
Egyik ismerősöm hozott nekem pár liter motorolajat és mivel nem voltam otthon a kannát be tette a kapun belülre, a fűre. Pár órára rá értem haza viszont láttam hogy a kanna feldőlt és nem volt jól rá csavarva a kupak így kb 1-2 liter motorolaj kiömlött a fűre. Kb 1-2 méterre van egy kisebb fa.
Mennyire van veszélyeztetve így a fa? Ha a motorolaj a talajba szivárog vagy az eső bele mossa az károsíthatja a fát? Arról hallottam hogy gázolajjal hatalmas fákat lehet kiírtani na de a motorolaj?
A növényekre nézve nem mérgező, viszont az anyagcserét gátolja ott, ahol bevonja a növény levelét, gyökerét. Fának így nem lehet baja, mert a gyökérzet túlnyomó része a tiszta földben van. A füvet meglátod, hogy lesz-e baja, ha igen, akkor 20 centi mélyen cseréled a talajt.
Az olaj vízzel emulziót alkot, cseppekbe áll (a motorolaj még a levegő párájából is vesz fel vizet), tehát nagyon gyorsan rések lesznek az olajos rétegek közt. Így gyakorlatilag fél éven belül teljesen veszélytelen lesz a fűre is.
A vasútnál dolgozom, és a régi váltóknál, amiket 40-50 éven át kentek olajjal (régebben naponta), és itta fel a föld a lefolyó olajat, ott kel mindenfelé a gyom a megszáradt olajsár repedéseiből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!