Tud segíteni abban valaki kertben hogy kell komposztálni és kell hozzá ilyen gépet venni?
Soha nem laktam kertes házban eddig, nem értek hozzá és nem akarom elsöre elrontani.
Tehát veszek egy ilyen gépet belerakom a konyhából a bio hulladékot és utána mi a teendő?
Ez nem gép, ez csak egy doboz. Egy nagy műanyag edény.
Komposzt csináláshoz zárt tér kell (fa láda ideálisabb) amihez a bemenet függvényében hozzá kell keverni adalékokat - főleg zeolitot, de van aki homokot, ásványi szént vagy bomlást segítő baktériumokat is ad hozzá.
Nem kell eltúlozni: https://www.youtube.com/watch?v=8yGFQeKsark
Ha van helyed hozzá, komposztláda sem kell hozzá.
Nem kell túlmisztifikálni. Igazából ha egy kupacba összehordod a kerti hulladékot és SEMMIT sem csinálsz vele, akkor is komposztálódik. A mikroorganizmusok mindenütt ott vannak és teszik a dolgukat.
Azért, hogy valahogy kinézzen és kevesebb helyet foglaljon deszkából szoktunk szögelni egy tárolót. Semmi extra. 3-4 oldalról deszkák vasszeggel (elrozsdásodik az is, facsavar nem jó, mert 20 évig ott marad a földben) összetákolva. Bármilyen deszka jó, én haveromtól szoktam hozni használt zsaludeszkát.
Ágaprítóval összevágok mindent, zutty bele a komposztba. Tavasszal vasvillával kihányom az éretlen tetejét, alul gyönyörű fekete komposzt van. A paradicsom imádja.
Szokott benne lenni nagy fehér rózsabogár lárva. Teljesen ártalmatlan, kizárólag korhadékkal táplálkozik. A tyúkok őrjöngő raptorokká változnak, amikor meglátják őket.
Köszönöm szépen!
Egyébként a házi komposztba bele lehet azokat a dolgokat is rakni amiket januártól külön kukában kell gyűjteni majd vagy azokat jobb ha a kukásokra bízom? És pl. lebomló zacskó is komposztálható házilag amit boltokban most használnak pékséges, meg bevásárló zacskónak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!