A komposztban a giliszták és a rózsabogár pajorok ellenségek-e?
Beton lapok fölé kettő halmot raktam. Az egyik halomba szőlő venyigét és faágakat raktam (egy kis földdel), a másikba lágy-szárúakat, füvet és étel-hulladékot. 2-3 (vagy több?) év után az első halmot szépen átdolgozták a pajorok földdé, a másik átforgatásánál viszont meglepődtem. Emlékszek rá hogy volt a komposztban több féle földi-giliszta, most kora tavasszal viszont alig találok belőlük. Azt tudom hogy a giliszták megeszik a másik fajta gilisztákat, de arról nem tudok hogy esetleg a pajorok gilisztákat ennének.
Egér volt de csak egy-kettő és csak a komposzton kívül, vakond nem érte el a komposzt alját, rigók csak szemeztek a nyüvekből. A halom kiscsi (80cm alatti) és nedves - nem főtt fel 40 fok közelébe sem (legfeljett a felszíne nyáron). Tavaly szines nejlonnal volt takarva a halom de az inkább hűvösön tartotta, ősz óta fedetlen.
(Egyébként nem ajánlom a komposztot beton fölé rakni mert a szegény vakond elpusztul alatta üregeket hagyva az egereknek, mászkáknak és csigáknak.)
Lehet, hogy nem egerek voltak, hanem cickányok? Azok szeretik a gilisztát.
Giliszta amúgy nem eszik gilisztát. A cickányon kívül még a lótetű szereti nagyon, ugyanúgy fő tápláléka, mint a vakondnak. (Ami nem pusztul el beton alatt, hanem ahogy aláásott, úgy ki is megy alóla, csak a járatba esett gilisztákat szedi össze.)
A giliszta és a rózsabogár-pajor mindkettő a korhadékot eszi. (Régen volt a gilisztahumusz-biznisz, ott vörös trágyagilisztákat használtak humuszgyártásra. Nálam a komposztban maguktól is megjelentek, nagy számban.) Lehet, hogy nálad nem rózsabogár pajorja volt, hanem orrszarvúbogáré, a fő különbség a méret a pajorok közt. Maga a felnőtt rózsabogár kártékony, a gyümölcsök virágát is eszi, a zöld gyümölcsöt is, meg az érett gyümölcsbe főleg belerág.
A komposztot nem szabad nejlonnal letakarni, mert berothad. Elfogy alatta az oxigén, és mind az oxigént igénylő komposztáló gombák, mint a giliszták, mind a rovarok megfulladnak.
A gally nem tud intenzíven rothadni, a fű meg az ételmaradék az igen, és az bizony kinyír mindent. Ezért nem is szabad ételmaradékot tenni a komposztba, mert az szinte biztos, hogy berothad. (Mennyiségileg úgyse jelentős, elfér a kukában.) És ha a komposzt rothad, büdös szaga van, az bajt jelent a komposztképződés szempontjából. A jó komposztnak érés közben kellemes gombaszaga, kész állapotban földszaga van.
Nem cickány. Város közepe, egér volt amit láttam - egyszer.
Valahol olvastam hogy egyik-másik fajta giliszta eszi a másikat.
A vakond szerintem igenis elpusztulhat beépített városi környezetben beton alatt. Nálam volt, most már nincs.
Biztosan rózsabogár pajorjaim vannak. Nem zöld cserebogár és biztosan nem orrszarvú bogáré.
A nejlon csak rá volt terítve vagyis dobva a komposztra árnyékolónak. Nem rothadt tőle a komposzt hanem inkább hűvösön levegőzött.
Nálam az ételmaradék nyers burgonyahéj, retek zöldje, hagyma, alma maradéka, kukorica csuhéj stb. ami igenis mind komposztba való.
A sok okoskodás közben elfelejtettél válaszolni a kérdésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!