Kezdőoldal » Otthon » Kert » Akác tűzifának?

Akác tűzifának?

Figyelt kérdés

A kertem hátsó végében van egy kisebb terület amit semmire sem használok. Arra gondoltam, hogy ültetek oda pár akácfát, majd pár év múlva mikor megfelelő méretűek kivágom őket tűzifának.

Szerintetek erre megfelelő az akác? Első sorban a gyors növekedése miatt gondoltam rá.

2023. nov. 14. 11:32
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Az akác kiváló tűzifa.
2023. nov. 14. 11:37
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Vágási idő 30 év.

Nekem 12 éves fáim vannak föld felett törzsátmérö átlag 25-30 cm.

Ezek még kicsik...

2023. nov. 14. 11:38
 3/16 A kérdező kommentje:
#2 Nem ilyen nagy méretre gondoltam, hanem mikor 10-15-20 centi átmérőjű a törzse, az itthonra kandallóba bőven elegendő legalább hasogatni sem kell.
2023. nov. 14. 11:39
 4/16 anonim ***** válasza:
Az akác mindenhol gyorsan nő.Nem szabad sűrűre ültetni,akkor növekszenek gyorsan.Az első 3-4 évben igényelnek munkát,felesleges oldal ágak levagdosása .12-15 m magasakra nőhetnek.15 éves korukban már lehet kivágni.
2023. nov. 14. 11:42
 5/16 anonim ***** válasza:
Már a 15 évest is hasítani kell.
2023. nov. 14. 11:44
 6/16 anonim ***** válasza:
Nálunk nagyon gyorsan nő az akác! Itt 5év alatt már simán 20cm átmérőjű a törzse.
2023. nov. 14. 13:53
 7/16 anonim ***** válasza:
Teljesen jó az akác.
2023. nov. 14. 14:58
 8/16 anonim ***** válasza:
53%

Minél nagyobb az akác, annál gyorsabban nő. Legalábbis az első 20-30 évben. Tehát felesleges kis méretnél kivágni, mert amennyit az első 10 évben nőtt, utána már 3 év alatt megduplázza a használható anyagot.

Sűrűre kell ültetni, és utána többször ritkítani, mert különben elágazik alacsonyan, és csak a sok gally lesz belőle, nagyon kevés tűzre alkalmas törzs.

Lehet persze az oldalágakat is vagdosni létráról, hogy ne legyenek elágazások meg oldalágak.

2023. nov. 14. 15:42
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Ide is illik a mondás,aki sokat markol keveset fog. 2 üres területemet is beakácoztam.Kicsit közel raktam a sorokat,a csemeték tőtávolsága 1.20 m volt.Amelyik csemete gyorsabban növekedett,elnyomta a mellette valókat,rájuk nőtt.A kevés napfény miatt nem nagyon fejlődtek,kezdtem is kivagdosni.

Majd megnéztem 1 ritkára ültetett akácost.Fele idősek,még egyszer akkorák.

Erdészeti könyvben olvastam,nem szabad a fákat sűrüre ültetni.

Oldalágakat elérés magasságában kell levágni,nem kell létra .

Így már kényelmesen el lehet köztük járni. Még kicsik a fák a tetvek is megtámadhatják. Permetezni kell. A szélső sorok ferde irányban törnek ki a sorból.

2023. nov. 14. 16:16
 10/16 anonim ***** válasza:
A munkahelyem közelében van egy sokhektáros akácos, amit úgy 12-15 éve ültettek. Ott az elején kb. méterenként voltak a sorok, fél méteres tőtávval. Mostanra kb. 2x2 m-en vannak, és még 8-10 m magasságban is egyenes törzs van, nem bozót.
2023. nov. 14. 18:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!