Császárfa tűzifának alkalmas?
Vannak üres földterületeink, szeretném betelepíteni, mondjuk császárfával, vagy oxyfával nem tudom mi a különbség..
A cél az hogy majd 6-7 év múlva kitermelem, és tűzifaként eladom, hiszen minimális befektetés lenne, a fa köbmétere viszont elég drága, tehát lehetne belőle pénzt keresni.
Egy a probléma..sok helyen hallom, hogy semmit nem ér fűtésnél, mivel a száraz fájának a súlya, kb a hungarocellel, nikecellel vetekszik. Most ha ez igaz, akkor senki nem fog ilyet venni, mivel valószínűleg a 0-hoz közelít a fűtőértéke.
Erről a dologról szeretném a véleményeteket kikérni, hiszen ha tényleg nem ér semmit fűtésnél, akkor kb amit belefektetek el is veszítem.
Jaj ne gyere te is ezzel a császárfával...
ha tüzifát akarsz akkor akácot ültess.
Az oxyfa a császárfa egy fajtája, amire azt mondják, hogy gyorsabban nő.
Attól függ.
Ha van, akit át tudsz verni, akkor lesz hasznod, ha nem és rajtad marad, akkor max eltüzeled magad.
"ha tüzifát akarsz akkor akácot ültess"
Mifelénk az akác inváziós növénynek számít, tilos telepíteni.
Semmi probléma nincs a császárfával, a tüzelőértéke nagyon jó, és gyorsan nő. Lehetne olcsóbb is, tény, de hamar visszahozza az árát.
Én nem értek hozzá!
Viszont rendelkezem annyi életismerettel, hogyha a császárfa tűzifának való felhasználása rentábilis lenne, akkor azt ültetne mindenki.
Volt valami nyavalygás, hogy most az akác inváziós vagy valami kivételes inváziós vagy hungarikum.
Nekem is csak az rémlik, hogy nem adnak rá támogatást, de tiltásra nem emlékszem, hamarosan utánanézek.
A fűtőértéke sokkal jobb, mint a legjobb feketeszéné a császárfa árusok szerint.
szakmai cikk szerint pedig: "adott
víztartalom mellett a fafajok fûtõértéke kö-
zel azonos, nincsen közöttük számottevõ
különbség (14-15 MJ/kg 20%-os víztartalom
mellett), mely alól a Paulownia-félék sem
kivételek. "
DE a paulownia fája annyira puha, alacsony a fajsúlya, hogy az valami szégyenletes.
Emellett fagyérzékeny, öntözést, tápozást igényel, és aranyárban van a szaporítóanyag.
A nyárral jobban jársz.
Sajnos még lehet akácot ültetni, egyelőre nem minősítették invázióssá, bár néhány haladóbb szellemiségű erdészet már évtizedek óta írtja.
Egyébként egész szürreális, hogy egyesek a tüzifához még mindig úgy állnak hozzá, mintha krumplit vagy salátát vetnének - ezt tessék elfelejteni. A fa erdőgazdaságban nő, az akác, energiafák meg egyéb jövevényfajok viszont nem alkotnak erdőt, max. sok növény egymás hegyén-hátán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!