Kezdőoldal » Otthon » Kert » Császárfa tűzifának alkalmas?

Császárfa tűzifának alkalmas?

Figyelt kérdés

Vannak üres földterületeink, szeretném betelepíteni, mondjuk császárfával, vagy oxyfával nem tudom mi a különbség..

A cél az hogy majd 6-7 év múlva kitermelem, és tűzifaként eladom, hiszen minimális befektetés lenne, a fa köbmétere viszont elég drága, tehát lehetne belőle pénzt keresni.

Egy a probléma..sok helyen hallom, hogy semmit nem ér fűtésnél, mivel a száraz fájának a súlya, kb a hungarocellel, nikecellel vetekszik. Most ha ez igaz, akkor senki nem fog ilyet venni, mivel valószínűleg a 0-hoz közelít a fűtőértéke.

Erről a dologról szeretném a véleményeteket kikérni, hiszen ha tényleg nem ér semmit fűtésnél, akkor kb amit belefektetek el is veszítem.

2017. jan. 3. 15:35
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
72%

Jaj ne gyere te is ezzel a császárfával...

ha tüzifát akarsz akkor akácot ültess.

2017. jan. 3. 15:48
 2/15 anonim ***** válasza:

Az oxyfa a császárfa egy fajtája, amire azt mondják, hogy gyorsabban nő.

Attól függ.

Ha van, akit át tudsz verni, akkor lesz hasznod, ha nem és rajtad marad, akkor max eltüzeled magad.

2017. jan. 3. 16:30
 3/15 anonim ***** válasza:

"ha tüzifát akarsz akkor akácot ültess"

Mifelénk az akác inváziós növénynek számít, tilos telepíteni.

Semmi probléma nincs a császárfával, a tüzelőértéke nagyon jó, és gyorsan nő. Lehetne olcsóbb is, tény, de hamar visszahozza az árát.

2017. jan. 3. 16:48
 4/15 anonim ***** válasza:
49%
Nagyon jó a fűtőértéke, és alkalmas tűzifának. Tökéletes is lenne, a csemete árát leszámítva. Az akác 10-20 Ft/db -os 1 éves magonc áraihoz képest a császárfa legolcsóbb kb 600 Ft/db -os ára, még nem nagyon versenyképes.Ja és a fenntartása is drágább, mert öntözni kell.
2017. jan. 3. 17:02
 5/15 anonim ***** válasza:

Én nem értek hozzá!

Viszont rendelkezem annyi életismerettel, hogyha a császárfa tűzifának való felhasználása rentábilis lenne, akkor azt ültetne mindenki.

2017. jan. 3. 19:56
 6/15 anonim ***** válasza:
85%
"Mifelénk az akác inváziós növénynek számít, tilos telepíteni. " Tudnál erröl a tiltásrol valami rendeletet, törvényt vagy akármit? (Tudtommal csak támogatást nem lehet igényelni a telepitésére. Nem ugyanaz!!!)
2017. jan. 3. 20:09
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Még a nyárfa is többet ér és az is többet ér. És el sem fagy. Kiváncsi leszek mit szólnak majd a -15, -18 fokhoz amit igérnek. Nekem van oxi és sima császárfám is. Az oxi gyorsabban nő. Na de az ára ? Pár éve nahyon drága volt. Csak dísznek ültettem egyet. És két császárfát. Én nem fognék bele a nagyüzemi terjesztésbe. Pláne hogy locsolni kell eleinte míg el nem éri a vizesebb talajréteget. Szerintem minimum két évig locsolni kell. A fája meg tényleg olyan mint a hungarocel törik az ága mint a ropi. Hogy aztán a kereskedő mit ír róla a neten az teljesen mindegy. Én nem invesztálnék bele egy fillért se
2017. jan. 3. 20:10
 8/15 anonim ***** válasza:

Volt valami nyavalygás, hogy most az akác inváziós vagy valami kivételes inváziós vagy hungarikum.

Nekem is csak az rémlik, hogy nem adnak rá támogatást, de tiltásra nem emlékszem, hamarosan utánanézek.

2017. jan. 3. 20:38
 9/15 anonim ***** válasza:
58%

A fűtőértéke sokkal jobb, mint a legjobb feketeszéné a császárfa árusok szerint.

szakmai cikk szerint pedig: "adott

víztartalom mellett a fafajok fûtõértéke kö-

zel azonos, nincsen közöttük számottevõ

különbség (14-15 MJ/kg 20%-os víztartalom

mellett), mely alól a Paulownia-félék sem

kivételek. "

DE a paulownia fája annyira puha, alacsony a fajsúlya, hogy az valami szégyenletes.

Emellett fagyérzékeny, öntözést, tápozást igényel, és aranyárban van a szaporítóanyag.

A nyárral jobban jársz.

2017. jan. 3. 20:50
 10/15 Donald J. Trump ***** válasza:
0%

Sajnos még lehet akácot ültetni, egyelőre nem minősítették invázióssá, bár néhány haladóbb szellemiségű erdészet már évtizedek óta írtja.

Egyébként egész szürreális, hogy egyesek a tüzifához még mindig úgy állnak hozzá, mintha krumplit vagy salátát vetnének - ezt tessék elfelejteni. A fa erdőgazdaságban nő, az akác, energiafák meg egyéb jövevényfajok viszont nem alkotnak erdőt, max. sok növény egymás hegyén-hátán.

2017. jan. 3. 20:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!