Kiültettem a tavalyi kis karácsonyfát,és életben is maradt. Most,hogy megjöttek a hidegebb idők,kell öntöznöm? Ha igen,hány naponta tegyem?
A fiatal fenyőfák gyökérzete nem megy mélyre, viszont szélesen terebélyesedik, ezért is nehéz átültetni.
Azt javaslom, egy olyan időszakban, amikor nem jeleznek előre éjszakai fagyot, jól öntözd meg, de ne csak a tövét, hanem vagy két méter sugarú körben és aztán hagyd békén tavaszig, feltéve, hogy nem fog a tél kimaradni, olyan értelemben, hogy az éjszakák sem lesznek fagypont alatt.
Mikor ültetted ki? Most, vagy tavasszal?
Ha tavasszal, akkor idáig kellett öntözni, ezután már nem kell, mert van már annyi saját gyökere, amennyi szükséges.
Most már tavaszig többnyire alacsony lesz a hőmérséklet, és magas a páratartalom. Tehát a fenyő már nem fog kiszáradni, mert erősen lecsökken a párologtatása. Amit meg mégis párologtat, azt pedig a gyökere már össze tudja szedni a földből, mert egy nyár alatt nagyon sokat fejlődött. (Ültettem már legalább 1000 fenyőt, több fajt, és tudom, hogy elég jól gyökeresednek.) Kb. 10 öntözés volt a legtöbb, amit nyáron kaptak, de némelyik csak 3-at, amikor épp esős volt a nyár. Télen meg még soha nem öntöztem.
Ha esetleg kimondott aszály van még most is felétek, akkor 1-2 öntözés nem árt még, de szerintem már arra sincs feltétlen szükség.
Azokat szokás nagyon öntözni télen, amiket januárban ültetnek ki, és télen, ugye, nincs különösebb gyökérnövekedés, a hideg földben. De a tiéd már begyökeresedett a nyár folyamán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!