Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kb mennyi lenne belőle?

Kb mennyi lenne belőle?

Figyelt kérdés

Szóval az érdekelne hogy kb 200 db málnatővőn átlagban hány kg málna szokott lenni,ha megfelelően van gondozva?

Csak egy sacolàsi mennyiség érdekelne,köszönömmm🙏

#kert #termés #termesztés #málna #Megfelelő gondozás
2023. szept. 26. 21:59
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Ja, a lényeg lemaradt, hűtés nélkül pár órát (!) bír ki a málna, és a pakolgatást pedig abszolút nem bírja, én egyből a kosárba szedem kesztyűben, rendkívül óvatosan.

Tehát amit munka után, délután 5-7 óra között leszedtem a két kilót, azt már este vittem a vevőnek.

2023. szept. 27. 08:54
 12/20 anonim ***** válasza:
66%

Hát ha nálad csak ilyen keveset terem, akkor valami nem klappol.

Nálam egy sor folytontermőn, ami kevesebb, mint 20 méter, az első termés idején volt párszor 3 kiló is egy szedés. Most a második termésnél változó, heti 2 alkalommal szedek 0,5-1,5 kilókat. Ma pl. egy szűk kiló lett. (De most kb. 5 m-en nincs termés, mert fák alatt van ez a rész, öntözve meg nem volt.)

Kosár??

Ha nagyobb mennyiség van, erre gyártják a lapos M2,5-ös rekeszt, amit málnás ládának is neveznek. Max. 2 kg-ot lehet belerakni, nem törik benne, kiszedőlapáttal lehet belőle szedni, ha piacon árul az ember.

Ha meg kevés van, akkor literes jégkrémes doboz, vagy ha kicsit profibb az ember, akkor ilyen elviteles doboz, amiben a második fogást szokták házhoz szállítani az ételfutárok. Fél kiló megy bele (kicsit vastagabbra rakva, de pár óra alatt nem törik), és az ismerősök vissza szokták adni. (Amúgy kb. 30 Ft-ért lehet venni műanyagos boltban.)

De ha olyan a vevő, akkor ő is adhat tálcát, egyéb lapos dolgot, amin aztán meg is tudja fagyasztani magának, és úgy csomagolni.

2023. szept. 27. 16:35
 13/20 anonim ***** válasza:
2023. szept. 27. 16:36
 14/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm az információkat!😀

Igazából egy gyümölcsöst akarok lètrehozni és gondoltam hogy kiprobálom mellette a málnát is,mert van rá kereslet.

Aztán kiderül hogy mi lesz belőle,először egy 200-250 tőle gondoltam,de látom hogy bőven elég lesz,egy kis haszonra.

2023. szept. 27. 17:53
 15/20 anonim ***** válasza:
A gyümölcsössel két nagy probléma van (ha a szakértelem nem hiányzik): sok idő kell hozzá, ez a kisebb, és el is kell adni a termékeket. Ez a sokkal nagyobb. (Ezt mi csak úgy tudtuk megoldani, hogy nyugdíjas személy szinte minden délelőtt a helyi piacon ült a terményekkel.)
2023. szept. 28. 05:06
 16/20 anonim ***** válasza:
#12 mint írtam is, amatőr vagyok, és teljes munkaidős főállás mellett csinálom. Kapacitás hiánya miatt nincsen csúcsra járatva.
2023. szept. 28. 10:10
 17/20 anonim ***** válasza:

#13-ban linkelt doboz nem alkalmas bogyós gyümölcs tárolására.

Olyan doboz kell, aminek az alján lyukak vannak a szellőzés, a berohadás elkerülése miatt.

[link]

2023. szept. 28. 10:13
 18/20 A kérdező kommentje:
#15 azzal nem lesz gond,ha nehezebben fog elmenni akkor is lesz ember aki kitud menni a piacra napi pár órára.
2023. szept. 28. 13:28
 19/20 anonim ***** válasza:

17

Ez a doboz nem alkalmas málnának, mert az aránylag nagy lyukba belesüpped a puha málnaszem, és megsérül az éles műanyagtól. Próbáltuk annak idején, mikor csak ilyen volt, de nem vált be. Nagyüzemi szállításnál is nejlont kell teríteni a rekesz aljába, hogy ne sérüljön a résektől, és a nejlon se szellőzik.

De hát nem is kell tárolni ebben a málnát. A málna nem egy tárolható gyümölcs. A doboz arra való, hogy átadja az ember a vevőnek, aki otthon azonnal felhasználja.

Hűtőben persze lyuk nélküli edényben is eláll egy-két napot, mert nincs olyan vastagon, hogy ne tudjon szellőzni. 20 éves gyakorlat nálunk.

2023. szept. 29. 06:16
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

16

Hát én is munka mellett csinálom, tavaly még majdnem fél hektárt műveltem munka mellett, piacra termelve. Mondjuk, nálam van éjszakai műszak időnként, az megnöveli a nappali szabadidőmet.

De hát a málna az terem, anélkül is, hogy bármit csinálnál vele. Tavasszal megmetszem, nyáron kivágom a letermetteket, kap egy kis műtrágyát, évente néhányszor gyommentesítem, szükség esetén permetezem, ez az egész talán 8 óra egy évben. Aztán már csak szedni kell. Én még csak nem is öntözöm, mert nem ott lakom. A folytontermő nagy része egy esőcsatorna nélküli régi melléképület mögött van, így elég jól bírja.

2023. szept. 29. 06:24
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!