Kb mennyi lenne belőle?
Szóval az érdekelne hogy kb 200 db málnatővőn átlagban hány kg málna szokott lenni,ha megfelelően van gondozva?
Csak egy sacolàsi mennyiség érdekelne,köszönömmm🙏
200 db nem sok.
Nagyon a hasamra ütök talan 3-4 kg?
#4 Nem létezik.
Tövenként számolhatsz 40-50 dekával ha jól van nevelve, gondozva, de nem egyszerre fog beérni. fajtától függ a mennyisége. Nekünk van málnatövünk amin alig volt termés és van amin majdnem egy kiló volt, ahogy van ami kétszer termő - bár a második, ami most érik éppen az már nem olyan ízletes, nem olyan szép.
A polka málnára ezen az oldalon ezt írják: " teljes gyümölcsmennyiség a második harmadik évtől várható, optimális esetben kb: 2.5 kg/bokor. ". Ez persze egy bokor, nem egy tő. Az első tő idővel több új tövet hoz és azokon együtt lehet ennyi.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm ,még azért szívesen várom a válaszokat.
#6 uh értem,köszönömm,akkor ezek szerint valamilyen szinten megéri
#7 Nagyon kevés málnatermesztő van már az országban, ezért vevő mindig van rá. Mi rendszeresen veszünk nagyobb mennyiséget és az ország másik felébe kell elutazni érte. A gond vele - a termelője szerint - hogy sok a vízigénye és nincs ember aki leszedje. a málna szedése az aprólékos - gyerekkoromban csináltam, rokonaimnak volt málnaföldje. A málna ráadásul sérülékeny, gyorsan romlik, nehezen tárolható.
Ez a termelő hűtőházban tárolja a leszedett málnát, van amit le is fagyaszt. Amikor pl. pálinkához kell nagyobb tételben, ott néha fagyasztva tárolt málnát ad a vevőnek amikor elegendő összegyűlt és a vevőnek is jó. Volt hogy mi is 200kg-t vittünk el egyszerre. Sajnos lecserélte az ízletes fajtát valami másikra ami a mostani időjárást jobban bírja és az nem annyira ízletes.
Ha helyben akarod értékesíteni akkor sok vele a gond, de ha szerzel stabil , visszajáró vevőket akkor simán el lehet adni a málnát nagyon jó áron.
A 2,5 kg-hoz azért mélyen felszántott, málnának alkalmas föld kell, évente műtrágyázva, érésidőben bőségesen csepegtetve. De valamilyen szinten egész évben kell öntözni, mikor nincs eső, mert különben nem lesznek olyan erős vesszők.
Nekünk olyan 400 tő körül volt gyerekkoromban, egyszer termő. Öntözni ott nem volt lehetőség, és úgy 200-250 kg volt az éves átlag. (A csúcs 350.) 3 hét szedéssel (amiből 1 hét volt durva, a szüleimnek szabadságot kellett kivenni) lejött egy havi fizetés.
De folytontermőnél, ha minden tökéletes, akkor nincs kizárva a 2,5 kg/tő.
A málnával az a baj, hogy nem tárolható hűtőház nélkül egy napig se. Ha tudod nagybanira hordani 2 naponta (nappal leszeded, éjszaka viszed a piacra), vagy helyi piacon kilózni naponta, úgy jó, de háztól eladni, szerintem kilátástalan vállalkozás. Ilyenkor, a második termésnél szerintem lehet átlag 10 kg 2 naponta 200 bokron. (5 rekesz.) Egy embernek 3 óra leszedni, mikor rendesen van érett.
Én több éve termesztek málnát, igaz, kiskerti mennyiségben, teljesen amatőrként. Kb. 100 m2-en van, face-n szoktam eladni. Még sosem számoltam meg a töveket, igazából a málna esetében ez nálam szinte lehetetlen, ugyanis ha egyszertermő, akkor a virágzással egyidőben már jönnek az új vesszők, amik következő évben fognak teremni. Többszörtermő esetén megszámolható (szerintem)
Nekem nagyjából 80 m hosszúak a kordonok összesen.
A csepegtető rendszer az alap, anélkül hozzá se kezdj. A másik alap a kordon.
Na most nekem, aki munka mellett csinálom, szinte hobbi szinten, így nézett ki az idei szezon: június második fele és július első hete.
3 hétig tartott, minden másnap szedtem. Mivel írtam napi szinten a megrendeléseket, így tudom, hogy összesen 40 kiló málnát szedtem le, amiből első osztályú, gurulós 36 kiló volt.
A maximum mennyiség, amit egy alkalommal sikerül leszedni 2,5 kiló volt, de az 2-3 alkalom a szezonban.
Rengeteg meló.
Amire még szükség van, kis műanyag gyümölcskosár, anélkül szerintem eladhatatlan. Érdemes már májusban beszerezni, egyáltalán beszerzési helyet keresni. Én megyeszékhelyen lakok, és csak egyetlen helyen tudtam venni darabra. Neten számos helyen kapható, de minimum rendelési mennyiség van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!