Felássam vagy ne erőltessem a kertem?
65 feletti vagyok. A kertem nyáron szép zöld volt, mert sokat locsoltam, de 90 %-ban gaz. Szeretnék szabadulni tőle, ezért pár hete glialkával lepermeteztem. Most a gyom elsárgult, élettelen. Az a kevés fű, ami van élénk zöld.
Arra gondoltam, hogy kikapálom, ásómélységben felásom, átforgatom. Kölcsönzök hengert, és elszórom a fűmagot.
De sem a kapálás sem az ásás nem megy. Gyenge (vagy lusta?) vagyok hozzá.
Kb. 15 centi mélyen milliónyi hajszálgyökér. A kapát alig bírom belevágni, az ásón ugrálni kell, hogy valamennyire lehatoljon. A rálépés és nyomás kevés. Ha sikerül egy kis darabot átfordítanom, zöld levelű növénykék fordulnak ki.
Ha így hagyom, bízva abban, hogy a tél folyamán komposztálódik, és elhalasztom tavaszra a füvesítést, akkor megint csak gazos kertem lesz?
Most vasárnapig van időm ezzel foglalkozni, utána már nem.
Tudom, nekem kell eldönteni, akarok-e kínlódni vele, vagy eleve elengedem. Nem is azt várom, hogy helyettem döntsetek. Csak ha nem muszáj erőlködnöm, akkor nem teszem. Annyira nem vagyok fitt.
A kerti munka kemény.
Ha van pénzed, inkább hívj rá valakit, aki mondjuk felrotálja, vagy felszántja.
Ha pázsitot akarsz, fogadj fel valakit, aki megcsinálja a felásást, gyomtalanítást, vetést, meg egyebeket, akkor van esélyed normális kertre.
Ha meg nem akarsz ezzel foglalkozni, akkor mindenképpen valamit tenned kell, mert minden évben foylamatosan tele lesz gazzal a kerted.
Nagyon fárasztó. Én a 40-es éveimben vagyok, de ezt apránként csináltam meg. Én mondjuk gyomirtót nem használok egyáltalán.
Kijelöltem kis 4-6 m2-es területeket és ott tisztítottam meg, felástam-kapáltam, kiszedtem az összes gyomot, gyökeret, bevetettem fűmaggal. Aztán mikor megint kis erőt éreztem magamban hozzá, akkor csináltam a következő részt.
Ha van még zöld felület a területen akkor permetezd le még egyszer, majd 3-4 hét múlva mikor már minden elszáradt, gereblyével mindent leszedsz a talajfelszínről.
Ezután szintén gereblyével egy kicsit fellazítod a felső 1-2 centit és elegyengeted.
Ezután mehet rá a fűmag, újból gereblye a bekeveréshez, aztán jöhet a henger.
70 nm?
Mindenképp pázsit?
Kaszálni tudsz?
Méhlegelő szóba jöhet?
Ha mindre nem a válasz, akkor én a helyedben vennék agrofóliát/geotextilt, 50-60 ezerből meg is van ekkora területre. Amikor már minden elfagyott, egy enyhe téli napon nagyjából síkba hoznám, és leteríteném. A széleket alaposan le kell rögzíteni. Az a jó benne, hogy nem fog nőni semmi, az esőt átereszti, és bármikor felszedhető, ha meggondolod magad.
De beültetheted az egészet csicsókával, soha többet nem kell újravetni, évről évre kinő.
Nagyon száraz a föld, vagy miért annyira nehéz ásni?
Mert ha száraz, akkor jól belocsolod, és egy nap alatt annyira átázik, hogy könnyebb lesz ásni.
Nekem így 50+ évesen eszembe se jutna kézzel szenvedni.
Fűkaszával ledarálni a száraz gazt (20-30 perc), a nagyját összehúzni (10 perc), szárazság esetén a területet belocsolni erősen, aztán egy nap múlva valami nagyobb (min. 5,5 LE) rotációs kapával nekiesni, 2x3 kapataggal. Ez persze első nekifutásra nem sokat csinál, de 70 m2 semmi, egy óra alatt átmész rajta 6x a géppel, hogy felkaparja legalább 15 cm mélyen. És egy délelőtt alatt kész van az egész. Vagy ha nem akarsz egyszerre sokat dolgozni, két délelőtt alatt.
Ha nem tudsz gépet szerezni ismerőstől, rokontól, akkor bérelni még mindig lehet a legtöbb vidéken. Felénk ilyen gépek 1 napra 6-7 E-be kerülnek, de lehet fél napra is bérelni.
Ha már nagyon rozzant vagy, akkor meg keresel valakit a környéken, aki 2-3 órát eldolgozgat ott neked 5 E-ért. Csak nem árt valami hozzáértés, mert pl. egy rota használatához is kell tudás. Ha mondjuk nem jól van beállítva a csoroszlya, akkor csak lobog ott a gép után az ember, a gép meg csak a felszínen szaladgál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!