A leszedett paradicsomot hol érdemesebb még néhány napig érlelni a pincében vagy a garázsban?
Ha nagy hőség van, akkor a leszedett paradicsom a napon megég. (38 fok felett fokon még a szárán is képes megégni, ahol pedig folyamatosan kapja a vízutánpótlást.)
De miért nem a szárán érleled, ha saját? Utóérő, persze, de csak puhább lesz idővel, ez már nem igazi érés. Sokkal gyengébb minőségű az ilyen leszedve érlelt paradicsom, mint ami a szárán érik, és az utolsó percig kapja a száron át az új anyagokat. Leszedve a szedéstől kezdve megkezdődik a vitaminok, zamatanyagok és egyéb hasznos dolgok lebomlása, ez élelmiszeripari alapismeret. Napon még előbb, részben a melegtől, részben az UV-től.
Ha valakitől kapsz nem teljesen érett paradicsomot, akkor meleg, de naptól védett helyen érleld. A sajátot meg akkor szedd le, mikor felhasználod. Ha össze akarsz várni 2 szedést pl. paradicsomléfőzéshez, akkor meg az első szedést éretten leszedve, a hűtőben tárold. Vagy ha nem fér be, akkor a lehető leghűvösebb helyen, ahol nem romlik a minősége a felhasználásig.
Nagyon köszönöm!!
Azért szedem le előbb, mert a szárán mivel be érne teljesen vagy rendesen akkor meglepetés kezd romlani
....... Tehát megreped a szárán
Sajnos így történik minden éven
Nem azt mondom hogy az egész termés de nagyjából körülbelül a fele biztosan így jár
A repedésnek oka van. Erre kell rájönni, és kiküszöbölni, amit lehet.
Ilyen ok lehet pl., ha száraz időszak után sok vizet (esőt) kap. Vagy betegség miatt. A kalcium vagy bór hiánya miatt. (A kalciumhiányra amúgy is érzékeny a paradicsom, érdemes levéltrágyával pótolni.) Túlérzékeny fajta is lehet.
Ha éretlenül szeded le, akkor pont ugyanaz a helyzet áll elő, mint ha multinál veszed: egy ízetlen piros golyót kapsz, aminek semmi köze nincs a paradicsomhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!