Mit lehet tenni a rigók ellen, amik megdézsmálják a gyümölcsfák termését?
Sokat nem tudsz tenni.
Nálunk a macskánk az ami riogatja a rigókat, sokat el is kapott belőlük, de akkor is rájárnak a termésre. Már amelyik él még persze. :)
3
Ennek a legkisebb valóságtartalma sincs.
Nyár elején folyamatosan szakadt az eső, mindenfelé tócsák álltak, a rigók, szajkók és seregélyek mégis aktívabban ették a gyümölcsöket, mint máskor. (Ill. nem is az a nagy kár, amit konkrétan megesznek, hanem amit megvágnak, utána elrothad. Ez a kár 95%-a.)
Itthon meg több felé van kitéve víz a kutyának, a rigók akkor is leették a fügét.
Ahol tudom, hálózom a szőlőt, a többi gyümölcs védelmében meg idén elkezdtem patkányfogót kirakni. Így is legalább 20-30 ezres károm van (nem 100 hektáron, hanem 1000 m2-en), de mégse annyi, mint patkányfogó nélkül.
Ahol rá kell tenni a csalit, ott kihúzok két szál vékony rézdrótot, és a kis fülecskét visszahajtva rögzítem. Ezeket a drótokat hajtom körben a gyümölcsre, ami a csali. Szilva, szőlő, mandula például.
Dróttal fel lehet kötni vastagabb ágakra, ahol jól látható, és ott felrakva felhúzni. Vagy földre lerakva, ha ott is eszik a levert gyümölcsöt. De akkor is érdemes kikötni a fogót, hogy róka, macska el ne vigye madarastól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!