Istenes Bencét feljelentették mert kivágott egy fát a házánál. Tényleg nem vághatok ki fát a saját telkemen?
Valamit félreértettél.
A saját telkén mindenki azt vág ki amit akar.
Védett növényeket nem lehet csak.
"A saját telkén mindenki azt vág ki amit akar."
Kivéve, ha erről a település máshogy nem rendelkezik.
Elvileg nem vághatod ki csak úgy a fás szárú növényeket, akkor sem ha magánterületen van. Oké, falun ezt nem figyeli senki, de Budapesten ahol probléma a zöld terület eltűnése, ott bizony repkednek a bírságok.
Nálunk a barma egy platánt vágott ki az utcán a háza előtt, mert nem fért el a böszme autójával. Fel is jelentették. Jól tették!
#3 Megint keveritek a dolgokat. Az utca nem a te telked, nem a tulajdonod, az közterület, azért nem lehet ott kivágni a fát mert sem a terület nem a tied, sem a rajta levő növény.
Budapesten éltem és rokonaim most is ott élnek. Soha senkit nem piszkáltak - most sem - hogy miért is vágta ki a saját telkén a saját fáját.
Azért viszont elővesznek mindenhol, a kis faluban is ha az utcán nekiesel a fának.
Bokrot, facsemetét kivághatsz, megnőtt fát engedély nélkül már nem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ~20-25 centiméter törzsátmérőig nem bejelentésköteles a dolog, vagyis a bodza-, akác- meg bálványfákat nyugodtan írthatod. Felette annyi dolgod van, hogy jelzed az önkormányzatnak és megírod, hogy milyen fákat ültetnél a kivágandók helyére, mert pótolni vagy köteles. Ezt a település kertésze vagy építészse leokézza és mehet a dolog.
Nem egy nagy tortúra - annyi a lényeg, hogy történelmi tájképekbe nem szeretik, ha idegen vagy egzotikus fajok nőnek, szóval pl. egy platánfa helyére aligha ültethetsz banán-, pálma- vagy császárfát.
Pollenallergiát hozó fajokra is fújnak illetve ha forgalmas út mellett laksz akkor gyümölcs/csonthéjas fákat sem lehet úgy hagyni, hogy esetleg kilógjanak az út fölé, mert a lehulló termés nem igazán összeegyeztethető a járműforgalommal. De az esetek 99%-ban senki nem fog belekötni a kérelembe, tényleg csak akkor nézik meg tüzetesebben, ha valami nagyon puccos vagy tájképileg kiemelkedő helyen laksz, a falu szélén azt ültetsz a kivágott fáid helyére amit akarsz.
#7 lehet hogy éb vagyok totál tudatlan, de soha nem hallottam olyanról, hoyg valakinek a saját telkén a saját fáját csak engedéllyel lehessen kivágnia - amennyiben nem védett növény vagy nem tartozik valami különleges övezetbe az az ingatlan.
Soha egy rokonomnál, barátomnál sem merült fel, hogy bármit is engedélyeztetni kellene, sem a szomszédaimnál, sem nálunk ha a saját fánkról volt szó. Közterületen is csak az önkormányzat által ültetett fát nem lehet kivágni, a maga háza elé ültetett fáját mindenki kivághatja. Pedig nem vagyok már gyerek jó ideje, apám is vágta ki a fákat ha kellett, ő Budapesten él, testvéremék, anyósomék, a teljes rokonság. Volt aki a diófát el is adta, eleve úgy járták a települést, hogy ahol láttak jóféle fát azt megpróbálták megvenni a tulajdonostól bútoranyagnak. Megegyeztek és már vágták is ki a fát. Az egyik közeli telken a szomszéd utcában fenyőfákat telepítettek, mert befektetésnek volt a telek és nem akartak vele sokat foglalkozni. Amikor vevőt találtak a felére akkor egyik napról a másikra vágták ki a fákat, előtte karácsonykor volt ott favásár.
Mutasd már meg nekem kérlek hol van ilyen rendelet, mert sem országosan nem találtam, sem a helyi önkormányzatnál nm leltem nyomát, pedig nagyobb városban lakok ahol minden szabályozva van.
Az egyetlen törvény amit találtam az ez, de csak közterületen rendelkezik. A fakivágást mg ott kell engedélyeztetni ahol erdő az ingatlan vagy valamiféle egyéb hasznosításra van beültetve.
#9 Köszi!
Akkor ezek szerint ha a településen nincs ilyen szabály akkor általánosságban nincs korlátozva.
Gondolom azért is nem tudtam róla, mert soha, sehol nem foglalkozott vele az önkormányzat valójában.
Az egyik rokonom pont a 3. kerületben él vagy 30 éve, sok fát ültetett, kivágott a kertjében azóta, ismerem annyira hogy soha nem volt semmiféle engedélykérés előtte. Vagyis ez is inkább olyan szabály ami ott van a rendeletek között de valójában nem érdekel senkit, az önkormányzatot sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!