Kezdőoldal » Otthon » Kert » A kis vidéki falvakban művelik...

A kis vidéki falvakban művelik még a kertet az öregek, vagy a fiatalok folytatják?

Figyelt kérdés
2023. júl. 29. 11:10
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
84%
Nem művelik. 10 kertből1 ha művelt. Jo esezben befüvesítik, es vágják rendszeresen a füvet. Rosszabb esetben ott áll gazosan.
2023. júl. 29. 11:20
 2/17 anonim ***** válasza:
82%

Az idősebbek már egyre nehezebben művelik a kertet, ha tudják még egyáltalán egészségügyi állapotuk miatt. Azért pozitív példa is van erre, ha egészséges valaki. Szomszédom nyugdíjas és jó nagy veteményes kertje van.

A fiatalabbak körében pedig szerintem pont fordítva van jelenleg. Nagyon sok a füves udvar, ez biztos. Azért szerintem egyre többen kezdenek kertészkedésbe akár a bolti árak miatt is.

2023. júl. 29. 11:59
 3/17 mindentudó99 ***** válasza:
84%
Teljesen vegyes a kép . 50-50%
2023. júl. 29. 12:29
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

80 felé közelítek, de még elbabrálok a kertben...igaz ugyan, hogy az éghajlatváltozás, és a levegőben lévő akármilyen baktériumok sikeresen tönkreteszik az összes termést, de hobbinak jó...néznek is az utcán sétálók, hogy a sok örökzöld kert között van egy gyümölcsös...(ami már semmit nem ér)

Talán a málna, és a mirabolán szilva(magyarul fosóka) ami ellenálló..ja, meg az otelló szőlő.

2023. júl. 29. 13:20
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
4-es:...azt elfelejtettem, hogy Budafoki vagyok.
2023. júl. 29. 13:21
 6/17 anonim ***** válasza:
76%

Kb. 80 ezer forintnyi zöldség és gyümölcs teremne a kertben évente. Permetszerekre elköltenék 10-20 ezret. 10 ezeret villanyszámlára (szivattyú).

Tehát spórolnék rajta durván 50 ezer forintot.

Múlt hónapban volt 24 túlórám, csak erre 80 ezret fizetett a cég.

Semmi értelme az időmet kerti munkára fordítani. Levágom a füvet és ennyi.

2023. júl. 29. 13:30
 7/17 anonim ***** válasza:
21%

6

Na és ha a kertet is művelnéd, meg túlóráznál is? A kettő nem zárja ki egymást. A leírásod alatt heti 1-2 óra alatt megvolnál a kerttel.

Ha a számokat nézem, úgy gondolom, hogy indokolatlanul sokat költesz a kertedre. Tapasztalatom szerint ez a hozzá nem értés miatt szokott lenni. De a hozzáértést meg lehet szerezni.

80 E Ft idén kb. 160 kiló gyümölcs ára. Ennyi simán megterem egyetlen nagy barackfán vagy almafán, vagy akár még szilvafán is. De még közepes fából is 3-4 lead 160 kiló gyümölcsöt.

Mondjuk, hogy neked van 3 közepes fád, meg 100 m2 konyhakerted, hogy kijöjjön a 80 E Ft. A fákat évente átlag 5x permetezed, az 2000 Ft. A konyhakertre nemigen lehet rászórni egy ezresnél többet. Hogy jön ki ebből 10-20 E?

Én a fákat nem szoktam öntözni, így is piacképes gyümölcsök teremnek, a konyhakertben meg kb. 800 m2 öntözésére ráköltök évente 5000 Ft értékű benzint. Itt megint valamit rosszul csinálsz.

De nem is csak a megérés a lényeg. Hanem hogy szó szerint szinte lehetetlen normális paradicsomot és gyümölcsöt vásárolni. Boltban csak totál éretleneket árulnak. Piacon, őstermelőknél van esetleg jó, de hát ha rászámolom a heti kétszeri piacra autózást, akkor már ugyanott vagyok, mintha megtermeltem volna.

2023. júl. 29. 15:45
 8/17 anonim ***** válasza:
88%

MI nagyüzemben toltuk annó, volt is belőle rendes bevétel is.

Ma már leálltunk szinte teljesen. Kis ágyás van, néhány növénykével, meg gyümölcsfék, aztán lenyírom alattuk. De már így is tele a tömök azzal, hogy hol elfagy, hogy a jég visz el mindent, aztán meg a szárazság....

Egyszerűen nem lehet normális anyagi keretek között termelni, mert a világ pénze nem lenne elég vegyszerekre. Aztok nélkül pedig nem megy semmire semmi... Olyan betegségek, rovarok jelentek meg amit soha nem is láttunk.

2023. júl. 29. 16:55
 9/17 A kérdező kommentje:
Na igen, régi jonatán 10 évig nem volt permetezve és mindig tele volt pl.
2023. júl. 29. 17:20
 10/17 anonim ***** válasza:
63%

8

"a világ pénze nem lenne elég vegyszerekre"

Szinte minden zöldséget és gyümölcsöt meg lehet termelni úgy, hogy kg-onként 10-20 Ft-ot költesz permetszerre. Nekem sikerül. Ez átlagban évi 3-6 permetezést jelent. Miközben idén átlagban 1000 Ft-ért lehetett eladni a piacon minden gyümölcsöt, most mennek már le az árak, ahogy sokféle gyümölcs érik egyszerre. Hagymára egy Ft-ot se kellett költeni, csak a dughagymára, miközben még mindig 4-500 Ft-ért árulják.

Igen, az tény, hogy van elfagyás is, aszály is, jég is. Ez vele jár, ez a mezőgazdaság lényege azóta, hogy feltalálták a földművelést. Ha kereskedő vagy, akkor se nyersz mindenen. De azért a növények többsége minden évben szépen terem, és bőségesen kipótolja az abban az évben nem termő növények művelését. Ha valami nem terem, akkor nem kell dolgozni a betakarítással, és gyümölcs esetén az adja a legtöbb munkát.

2023. júl. 29. 17:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!