A kis vidéki falvakban művelik még a kertet az öregek, vagy a fiatalok folytatják?
Az idősebbek már egyre nehezebben művelik a kertet, ha tudják még egyáltalán egészségügyi állapotuk miatt. Azért pozitív példa is van erre, ha egészséges valaki. Szomszédom nyugdíjas és jó nagy veteményes kertje van.
A fiatalabbak körében pedig szerintem pont fordítva van jelenleg. Nagyon sok a füves udvar, ez biztos. Azért szerintem egyre többen kezdenek kertészkedésbe akár a bolti árak miatt is.
80 felé közelítek, de még elbabrálok a kertben...igaz ugyan, hogy az éghajlatváltozás, és a levegőben lévő akármilyen baktériumok sikeresen tönkreteszik az összes termést, de hobbinak jó...néznek is az utcán sétálók, hogy a sok örökzöld kert között van egy gyümölcsös...(ami már semmit nem ér)
Talán a málna, és a mirabolán szilva(magyarul fosóka) ami ellenálló..ja, meg az otelló szőlő.
Kb. 80 ezer forintnyi zöldség és gyümölcs teremne a kertben évente. Permetszerekre elköltenék 10-20 ezret. 10 ezeret villanyszámlára (szivattyú).
Tehát spórolnék rajta durván 50 ezer forintot.
Múlt hónapban volt 24 túlórám, csak erre 80 ezret fizetett a cég.
Semmi értelme az időmet kerti munkára fordítani. Levágom a füvet és ennyi.
6
Na és ha a kertet is művelnéd, meg túlóráznál is? A kettő nem zárja ki egymást. A leírásod alatt heti 1-2 óra alatt megvolnál a kerttel.
Ha a számokat nézem, úgy gondolom, hogy indokolatlanul sokat költesz a kertedre. Tapasztalatom szerint ez a hozzá nem értés miatt szokott lenni. De a hozzáértést meg lehet szerezni.
80 E Ft idén kb. 160 kiló gyümölcs ára. Ennyi simán megterem egyetlen nagy barackfán vagy almafán, vagy akár még szilvafán is. De még közepes fából is 3-4 lead 160 kiló gyümölcsöt.
Mondjuk, hogy neked van 3 közepes fád, meg 100 m2 konyhakerted, hogy kijöjjön a 80 E Ft. A fákat évente átlag 5x permetezed, az 2000 Ft. A konyhakertre nemigen lehet rászórni egy ezresnél többet. Hogy jön ki ebből 10-20 E?
Én a fákat nem szoktam öntözni, így is piacképes gyümölcsök teremnek, a konyhakertben meg kb. 800 m2 öntözésére ráköltök évente 5000 Ft értékű benzint. Itt megint valamit rosszul csinálsz.
De nem is csak a megérés a lényeg. Hanem hogy szó szerint szinte lehetetlen normális paradicsomot és gyümölcsöt vásárolni. Boltban csak totál éretleneket árulnak. Piacon, őstermelőknél van esetleg jó, de hát ha rászámolom a heti kétszeri piacra autózást, akkor már ugyanott vagyok, mintha megtermeltem volna.
MI nagyüzemben toltuk annó, volt is belőle rendes bevétel is.
Ma már leálltunk szinte teljesen. Kis ágyás van, néhány növénykével, meg gyümölcsfék, aztán lenyírom alattuk. De már így is tele a tömök azzal, hogy hol elfagy, hogy a jég visz el mindent, aztán meg a szárazság....
Egyszerűen nem lehet normális anyagi keretek között termelni, mert a világ pénze nem lenne elég vegyszerekre. Aztok nélkül pedig nem megy semmire semmi... Olyan betegségek, rovarok jelentek meg amit soha nem is láttunk.
8
"a világ pénze nem lenne elég vegyszerekre"
Szinte minden zöldséget és gyümölcsöt meg lehet termelni úgy, hogy kg-onként 10-20 Ft-ot költesz permetszerre. Nekem sikerül. Ez átlagban évi 3-6 permetezést jelent. Miközben idén átlagban 1000 Ft-ért lehetett eladni a piacon minden gyümölcsöt, most mennek már le az árak, ahogy sokféle gyümölcs érik egyszerre. Hagymára egy Ft-ot se kellett költeni, csak a dughagymára, miközben még mindig 4-500 Ft-ért árulják.
Igen, az tény, hogy van elfagyás is, aszály is, jég is. Ez vele jár, ez a mezőgazdaság lényege azóta, hogy feltalálták a földművelést. Ha kereskedő vagy, akkor se nyersz mindenen. De azért a növények többsége minden évben szépen terem, és bőségesen kipótolja az abban az évben nem termő növények művelését. Ha valami nem terem, akkor nem kell dolgozni a betakarítással, és gyümölcs esetén az adja a legtöbb munkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!