Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ez a málnatő ez beteg? Lesz...

Ez a málnatő ez beteg? Lesz ezen jövőre termés?

Figyelt kérdés
[link]

2023. júl. 21. 20:29
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Én ugy tudtam hogy az uj vessző csak jövöre hoz termést. Minek nőne 3m esre? Ugy érted hogy a folytontermő vessző már az első évben is hoz termést?

Mert ahogy nondtam 2,5 meterre nőtt már idáig, de termést nem hozott

2023. júl. 23. 07:57
 12/15 anonim ***** válasza:

Akkor az nem folyton termő.

Ami folyton termő, azon mostanra már legalábbis tele van bimbóval. Nekem 2 fajta van, már mindkettő új hajtásain van pár szem érett is.

A folyton termőnek az a lényege, hogy az új hajtás tetején júliustól hoz termést, a fagyokig, folyamatosan. Utána ugyanezek a vesszők a következő évben ugyanúgy működnek, mint az egyszer termők.

A málnavessző folyamatosan nő, bármit csinálsz vele. (Kivéve a gyomirtózást...) Csak azt tudod megválasztani, hogy egy vagy néhány hosszabb hajtásvéged legyen egy hajtáson, amit be tudsz irányítani a sorba, vagy pedig 10-15, ami megy össze-vissza, nagy dzsumbujt alkotva.

2023. júl. 23. 10:58
 13/15 A kérdező kommentje:

"Utána ugyanezek a vesszők a következő évben ugyanúgy működnek, mint az egyszer termők."

Ezt nem értem. Úgyan úgy működnek? Hisz egy vessző csak egyszer fog teremni az adott évben. függetlenűl attól hogy terem egészen a fagyokig. De jövöre az már nem fog teremni..nem?

Ezért szokták kivágni tőböl miután letermett a szezon végén. Én igy tudom.

Az egyszer termőt is kivágják a szezon végén ami leérett.

Az új vesszők amik ebben az évben nőttek.. azoknak kell termést hozniuk már?

Ezt azért kérdem mert van olyan tőke ami nem hozott termést idén. Gondolom azért mert ez az első évük, összel lettek ültetve.

2023. júl. 24. 22:24
 14/15 anonim ***** válasza:

Szerintem elég érthetően leírtam.

Az egyszer termő az első évben hoz egy hajtást, aminek a csúcsa a fagyokig folyamatosan nő. Ez a hajtás áttelel, és a második évben az oldalhajtásokon terem, utána elpusztul pár hónap alatt. (De már előbb érdemes kivágni, amint befejezte a terméshozást.)

A folytontermő az első évben hoz egy hajtást, ami a csúcsán termést hoz (júliustól), utána meg a csúcs közelében hoz kis oldalhajtásokat, amik a fagyokig teremnek. Ez a hajtás áttelel, és a második évben a lentebbi oldalhajtásokon ugyanúgy hoz termést, mint az egyszer termő. De mikor erről a tavalyi hajtásról lefogy a termés, onnantól számítva 2-3 hét múlva már az új hajtások tetején elkezd érni a második termés, ami folyamatosan jön a fagyokig. Ha az új hajtásokon most még virág sincs, akkor az nem folytontermő.

2023. júl. 26. 06:11
 15/15 anonim ***** válasza:

Nyugodtan vágd le az egyszertermő vesszőket. Amilyen magasra fel tudod kötözni. Nálam is kifutnának a világból, van 4 méteres vesszőm is, de max 2 méter magasra hagyom meg, akkora a kordonom. Mondjuk én időhiányban télen szoktam metszeni, meg rendberakni a málnást. Amikor fagymentes, napos idő van, akkor szépen felkötözgetem, megmetszem, és mire végzek, már bőven tavasz van.

(amit a 14-es ír, én se értem)

2023. szept. 27. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!