Répát
Paprikát
Paradicsomot
Uborkát
Céklát
Karalábét
Borsót
Elsősorban fejteni való babot.
Aztán van több olyan növény, amit alapesetben nem most kell, de már vannak nyáron ültethető fajtái: pl. a Lento fantázianevű fejessalátát, hónapos retket most is lehet ültetni, csak persze rendszeresen öntözni kell, ha nincs eső. De nekem van olyan sárgarépa magom is, amit most is lehet ültetni (a fajta neve nem jut eszembe).
Tökkel érdemes még próbálkozni vagy kukoricával. Ezekre már nem mondom biztosan, hogy megnőnek, beérnek, de nem reménytelen.
Fekete retek.
Ester retek (ha tudod locsolni és esetleg van árnyékos helyed)
Tökök
Uborka
Babot ültettem lassan másfél hete. Borsó egyik részének helyére is azt fogok ültetni. Gazdaboltban azt mondták, hogy gyenge babnak még bőven lesz rajta, nem vagyok elkésve. Zöldbab az, ami nekem tavaly is bejött és idén is fogok még ültetni. Tavaly július 25-én ültettem az utolsó adagot. Október elején-közepén gyönyörű termést szedhettem róla.
Spenótot szerettem volna még. Arra azt javasolták a gazdaboltban, hogy augusztus 20-a után ültessem inkább, mert akkor át is tud telelni.
Mindenképpen rövid tenyészidejű zöldségekben érdemes már csak gondolkodni szerintem. Meg persze az is fontos, hogy ti mit szerettek. Krumplit is hallottam már, újkrumpli lesz alatta bőven.
Gazdaboltban érdeklődj, ott tudnak tanácsot adni, segíteni. Szerencsére ahova mi járunk, ott idős bácsi van és a fia, értenek hozzá és segítőkészek.
Nyáron a legtöbb említett dolog olyan, hogy nagyon évfüggő (időjárásfüggő), hogy jó termés lesz-e, vagy szarrá válik az egész.
Répát már nem érdemes május eleje után. Borsót nyáron semmiképpen, majd augusztus közepe táján, rövid tenyészidejűt (pl. Rajnai), ez átlag 3 évente bejön.
Fekete retket is augusztus közepe táján érdemes. Hogy megnőjön, és ne legyen nagyon rágós, ahhoz a növekedés nagyjának már az esős, hűvös őszön kell történnie.
Augusztus végén lehet hónapos retket is. (Nyáron felmagzik egyből, mielőtt megnőne a feje.) Ha nem lesz nagyon napos és száraz az augusztus, szép lesz, és nem fog felmagzani, hanem csak nő folyamatosan a fagyokig, mert a felmagzáshoz rövid nappalok kellenek. De esős ősszel lesz igazán csúcsminőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!