Milyen fákat érdemes leginkább ültetni ház elé előkertbe, vagy ház mögötti nagy kertbe, vagy a járda mellé?
Csak nyárfát ne ültess, mert nagyon megbánod a szöszök miatt.
Anno faluhelyen szilvafát szoktak ültetni.
(A szilvából meg pályinkát és/vagy jófajta lekvárt főzni a kemencében.)
Mindenképpen nézz utána, hogy mekkorára nőnek a kiválasztott fák.
Ha csak egyméteres "sávod" van, akkor tutira ne hársfát vagy platánt ültess...
Mekkora a ház mögötti nagy kert?
Ha jó nagy, akkor érdemes egy diófát ültetni oda, ahol később majd az árnyékában hűsölhettek. :)
Utcára csak örökzöldeket ültess, (színben, formában, magasságban végtelen a választék)
mert a többi nagyon szemetel és téged fognak cseszegetni miatta, ha koszos a járda. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsfákra is, utcára a mai világban nem érdemes, mert te dolgozol vele, más meg leszedi és neked marad a szeméttakarítás meg a megtépázott fa.
A házhoz közel ne ültess fát, mert a gyökere rongál, a lombja eldugítja az ereszt. A kert további részébe viszont azt tegyél ami neked tetszik, csak előtte tájékozódj a talajról (homokos, agyagos, stb) és az annak megfelelő fát válaszd!
A szomszédunknak van egy császárfája...nem tudom, hány éves lehet, de a diófánknál nagyobb és terebélyesebb; és annak ellenére, hogy kb 10 méterre van a kerítésünktől, a mi területünkre is átjönnek a hajtásai.
Az előkertembe én sem szeretnék nagy gyökerű, árnyékoló fákat, a japán juharon gondolkozom, van olyan változata is, ami 2 méternél nem nő nagyobbra.
Nemrég láttam egy öreg, kb. 5 méteres tarkalevelű japán fűzfát, gyönyörű volt. Maximum 5-6 méteresre nőnek meg, nagyon mutatósak,mondjuk utcára nem valók a sok kis apró levél szemetelése miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!