Mit kell tenni a málnatő oldalhajtásával?
Az a málnatő ami ebben az évben nem hozott termést már 2 m re nőtt. Először azt nem tudom hogy meddig hagyjam ezt nőni? De nem csak magasra nőtt hanem oldalhajtást is hozott már ami kb 50 cm es. Ezzel mit kell tenni?
Ez nem egy normális dolog, hogy alulról ennyire hajt. Legalábbis, ami fajták eddig voltak nekem, azoknál ilyen csak akkor fordult elő, mikor valami probléma volt a főhajtással, valami sérülés miatt leállt a fejlődése. Lehet persze, hogy ha túlműtrágyázod, meg túlöntözöd, akkor előfordulhat ilyen is, nem tudom.
Az tetszőleges, hogy mit csinálsz az oldalhajtásokkal. Én azt csinálnám, hogy ami a sorból kifelé nő, levágnám tőben, a sor irányába növőket meg hagynám, és a tavaszi metszéskor néhányukat 10 centisre meghagynám, hogy onnan nőjön termőhajtás, a többi meg nyissz.
A főhajtást hagyd meg, mert ha visszavágod, még jobban jönnek az oldalhajtások. A támrendszer tetejénél kösd meg, utána a lelógó további részt húzd be a sorba.
A most termő (tavalyi) részeket kb. 2 hét múlva ki lehet vágni, akkor már jobban lesz helyük az új hajtásoknak.
A bambusz nem elég támrendszernek, szőlőkarót vagy bármi erős karót használj, vagy éppenséggel készíts kordont, az a legjobb.
Természetesen, vissza kell vágni.
Én alapvetően azt a technikát szoktam ilyenkor mondani, hogy összeadod az egy tövön nőtt hajtások méretét, és a felét meghagyod. Ceruzánál vékonyabb részt nem hagysz.
Tehát ha egy tövön van egy egyméteres hajtás, akkor fél métert meghagysz. Ha van egy másfél méteres meg egy félméteres, akkor a kicsit tőből kivágod, a nagyot egy méteresre hagyod. Ahol oldalhajtás nőtt, onnan nem fog termőhajtás nőni jövőre, ezen a részen a fővessző rügyei helyett néhány oldalhajtást hagysz meg 10 centisre.
Később egy tövön 3-4 db másfél méterest is hagyhatsz, ha elfér, van mihez kötni, és bírják a tövek. Ha nem bírják, akkor a következő évben kevesebbet hagysz. (Az az ideális, ha az előző évi vesszőkön szép, nagy szemű termés lesz, minél több, de közben elegendő új hajtás is fejlődik. Ha nincsen elég új hajtás, akkor túlterhelted, erősebben kell metszeni.)
Köszi, ez jo infó.
Nekem ebben az evben termettek először a vesszők. Nem tudtam hogyan kell metszeni de van rajta malna ..de sok új tő is jött. Mennyit kell meghagyni ezekből az ujakból majd? Amennyi elfér? Az új tövel a földböl nőttek. Masik kerdés hogy máshova telepiteni egy tőket összel kell? Mivel sok uj hajtás nőtt a földböl gondoltam telepitek mashova is. Köszi
A málna az így működik. A földből jön az új hajtás, a következő évben terem, majd elszárad. (Az egyszertermő, legalábbis. A folytontermő már az első évben is hoz termést az új hajtáson, aztán a második évben még egyszer, és utána szárad el.) A folyamatot meg lehet gyorsítani annyival, hogy amint az utolsó szemet is leszedted az öregről, kivágod tőben, hogy már csak az újak maradjanak. Így egyrészt az öregek már nem párologtatnak, másrészt meg az esetleges betegséget nem terjesztik.
Ha túl sok hajtás van, amennyit úgyse hagysz meg, a kicsiket ki lehet szedni. (Június eleje táján kiszakítani, nem vágni.) Lehet hagyni tartaléknak is 1-2-t esetleg, tavasszal majd válogatsz.
Áttelepíteni olyankor kell, mikor nincs levele. Ez nagyjából december elejétől márciusig szokott lenni. Amit áttelepítesz, vágd vissza 20-30 centisre, mert a rajta növő termés nagyon visszaveti a fejlődést.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!