Kezdőoldal » Otthon » Kert » Lemérgezhette a szomszéd a...

Lemérgezhette a szomszéd a növényeimet vagy ez természetes pusztulás lehet (képekkel)?

Figyelt kérdés

A kerítésre futtatott növényzet elkezdett pusztulást mutatni még tavalyelőtt majd idén már semmi nem nőtt rajta így gondoltam, hogy ez végleg elpusztult. A növény már előttem a kerítésen volt de nekem tetszett mert nyáron teljesen takart. Régen a szomszéd megjegyezte mennyire gáz neki, hogy a levelei hozzá hullanak de mivel neki is pont ott áll 3 fája gondoltam micsoda nyavajgás, nem hal bele ha kettő gereblyehúzással többe kerül neki az a kevés ami erről a bokorról hull, nem is foglalkoztam vele. Mikor pusztulásnak indult vendégem megjegyezte, hogy a szomszéd mérgezheti de én ezt teljes hülyeségnek véltem, ezzel nem foglalkoztam.

Viszont idén mivel láttam, hogy a bokornak vége, kis takarást szerettem volna, a kert rendezgetésekor a kerítés tövébe dobáltam egy csomó csicsóka gumót hátha kikelnek. Ki is keltek méghozzá több mint gondoltam és nagyon szépek voltak egy pár nappal ezelőttig. Hirtelen elfonnyadt/kiszáradt mind ami a kerítés tövénél nőtt, ami bentebb az (még) nem. Valamint ami még érdekes és a 2-3-as képeken látszik, hogy itt a gyomnövények is ugyanúgy meghaltak érdekes módon.

Nagyon sok helyen van még csicsóka a kertben, ezen kívül mindenhol kivétel nélkül olyan gyönyörűek, mint a 4. képen.

1. [link]

2. [link]

3. [link]

4. [link]

Nem akarnék vádaskodni, tudom bizonyíthatatlan is, de így már gyanús nekem, hogy nem-e a szomszéd által a futó növény kipusztításához a talajba öntött valami vegyszer okozta a csicsókák és a gyomnövények pusztulását esetleg? Csak akkor azt nem értem egyáltalán miért nőttek ki egy ideig olyan szépre. Ha viszont semmi köze nem lehet ehhez a szomszédnak akkor miért gyönyörű minden mindenhol máshol? Köszönöm ha valaki meg tudja esetleg a képek alapján "szakérteni". :)

2023. jún. 30. 15:38
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Van itt napraforgó is ahogy látom és a szárán vannak ezek a barna foltok, amik gombás fertőzések, ezek átterjedhetnek a csicsókára, mert rokon növények. Megjegyzendő azonban, hogy a csicsóka nem túl érzékeny ezekre a betegségekre. A kúszónövényed kipusztulása és a gyomnövények hervadása szerintem glifozáttól vannak, azaz a szomszéd szépen lepermetezte. Ez a képek alapján nagyon kicsit érthető, hiszen tendenciózusan a kerítéshez teszed a növényeket, amik tényleg zavarhatják a szomszédot. Nem szabad elfelejteni, hogy bárki csinálta a kerítést, az a közös területen van, így sértheti a szomszéd érdekeit. Nekünk is van egy ilyen idióta szomszédunk. Az északi oldalon lévő kerítéstakarás miatt feljelentett, hogy az eltakarja a fák alatt termesztett paradicsomjai elől a napfényt. Az önkormányzat azt mondta kb, hogy intézzük el egymás közt. Erre fogta és leszedte az árnyékolást, aztán visszaraktuk, végül a vihar letépte én meg nem raktam vissza, az ő édes anyja meg abbahagyta a kerítés mellőli átbámulást, így valamennyire nyugvópontra jutottunk. Szerintem tedd ezeket a növényeket a kerítéstől messzebb és akkor nem lesz vele gond.
2023. jún. 30. 16:54
 2/13 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Llehetett gyomírtó. Úgy néz ki.
2023. jún. 30. 17:00
 3/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat viszont a gombás fertőzést még firtatnám. Az a barna foltos szár is csicsóka, nem napraforgó. Látszik azelső képen képen teljes méretében, középen helyezkedik el. Szóval az akkor gomba lehet? Mert akkor jobban esne ha az lenne és nem a szomszéd csinálna ilyet.
2023. jún. 30. 17:27
 4/13 anonim ***** válasza:
A kuszónövényed szinte biztos, hogy terrorakció áldozata. Valszeg a csicsóka is.
2023. jún. 30. 17:31
 5/13 anonim ***** válasza:
Glifozát gyomirtó nem lekonyulást, hanem elsárgulást majd száradást okoz. Ellenállóbb növényeknél a levelek széli részei gyors száradást mutatnak. Ahová csak kisebb koncentrációban kerül a gyomirtó, ott az újonnan képződő leveleknél u.n. kanalasodás figyelhető meg.
2023. jún. 30. 17:41
 6/13 anonim ***** válasza:
Monnyuk ez igaz. A gyomnövénynél van sárgulás. Ez a konyulás gombás fertőzés is lehet. A kúszónövénynél nem tudjuk mi okozta a pusztulást.
2023. jún. 30. 17:46
 7/13 A kérdező kommentje:
Amúgy elsőre én sem permetes megoldásra gondoltam hanem, hogy valamit a tövéhez locsolt, pl sós vizet vagy ilyesmit és most a csicsókánál is a gyökér érte el a talaj szennyezett részét.
2023. jún. 30. 18:10
 8/13 anonim ***** válasza:
A csicsóka immunins mindenre. A szomszèdunknak volt a kertben, pàr èv alatt úgy elfajult a dolog, hogy a kertünk hasznàlhatatlan lett. Volt permetezve mindennel, szakemberek àlltal, újra kihajtott. Egy nm sincs a kertben ahol nem nő ki. Szóval ha lepermetezte akkor ne aggódj, pàr hèt ès kihajt. Egyèbkènt szerintem rakj fel belàtàsgàtlót.
2023. jún. 30. 19:55
 9/13 anonim ***** válasza:

Azért ez nem úgy működik, hogy te oda vetsz, ültetsz ahova akarsz és amit akarsz!! Meg kell beszélni a szomszéddal.

Nálam is a marhája ráfuttatta a paradicsomat, meg a fene tudja még mit, meg a tök is több méter hosszan futott át az én udvaromba. Annyira megterhelte a kerítést, hogy 2 oszlopot ki is döntött amik korhadtak voltak. Szóltam 2x, 3x, hogy legalább kárt ne okozzon. Pampogáson kivül semmi érdemi lépés... aztán lefújtam glialkával. Érdekes, azóta tudja mit hova. A másik két szomszédommal teljesen jól megvagyunk. Gondolom te is ez a gyökér fajta szomszéd vagy aki nem tiszteli sehogyan sem a másikat és csak az van amit ő akar. Hát kedvesem most kaptál egy kis oktatást, tanulj belőle!

2023. jún. 30. 22:02
 10/13 anonim ***** válasza:

Ez bizony glifozát. Nem öntve, hanem fújva.

Minden évben használok gyomirtót (irányítottan, konkrét növényekre), és bizony konyulást okoz az először a lédús kétszikűeknél. Majd később lesz sárgulás és levéldeformáció azoknál, amik túlélik. Ezt kell figyelned, hogy az új levelek sárgák és deformáltak lesznek-e, pár hét múlva. Ha igen, akkor kezedben a bizonyíték.

2023. júl. 1. 06:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!