Bugás Csőrgőfa helyett, mit érdemes ültetni? Lentebb folyt köv
Van 2 szép kb 20 cm magas bugás csörgőfánk, amit ki szerettünk volna űltetni az udvar közepébe.
Viszont most olvastuk, hogy annyira invaziv faj,s sok magja van, hogy ebből még problémánk is lehet. Na most ha a saját telkünkön marad a mag, az minket nem zavarna. De nem szeretnénk hogy a szél átfujja a szomszédba s ott vernének gyökeret. Na ebből viszont problémánk is lehet.
Tehát van esetleg valami olyan díszfa ami kb 10-15 méter magasra nől,jó árnyékot ad, és nem magzik ?
Én nem foglalkoznék vele. Van a környéken sok bugás csörgőfa, én még nem láttam magoncot kikelni, de az legyen a szomszédok problémája. Annyira nehéz a megfelelő fát megtalálni, hogy ha nektek az tetszik és megfelelő, én elültetném. Most virágzik éppen, nagyon szép és nem nő magasra, mély árnyékot ad. Én is szemeztem vele, de én a szivarfa mellett döntöttem. (Nem gömb, hagyományos nagy szivarfa mellett).
Nem is olvastam az invazív fajok között, pedig mostanában nagyon sokat bújtam a netet fák után tudakozódva.
De kérdésedre válaszolva, hogy mit ültetnék helyette, ha ezt nem "merem", akkor teljesen attól függ, hogy mennyi pénzt szánsz rá, milyen gyorsan szeretnéd hogy megnőjön, mert nekem pl az a legelső szempont, hogy gyorsan nőjön, mert már kellene az árnyék, nem 10 év múlva.
Ha ilyen kisebb méretű fában gondolkodsz, akkor a kislevelű hárs is jó lehet, nem nagyon látom azt sem kikelni a környéken, pedig sok van. A méhek szeretik, nagyon mennek rá, ha féltek tőlük, akkor a hárs nem jó.
Én még egy juhart fogok ültetni, amiből vannak kisebb fajták, nézz utána, 10 méter magasra növők. És van köztük gyorsan növő.
Az biztos, hogy nagyon meg kell tervezni, hogy milyen fát ültetsz és hova...
A szomszédok elhanyagolják az udvart, és egy nagy dzsumbuj az egész? Mert ha gondozzák, akkor ebből nem lehet gond. Nem olyan növény, amit ne lehetne könnyen kiirtani.
Amúgy nagyjából minden fa magjai kikelhetnek.
A császárfának vannak olyan díszváltozatai, amik nem termelnek magot. Vagy ámbrafa is szép ősszel. Meg szinte minden erdei fa megteszi, őshonosak is.
De ha nem fontos, hogy haszontalan legyen, akkor még akár egy diót is lehet ültetni. De két cseresznye vagy két alma se rossz megoldás, megfelelő alanyon, elég erős növekedéssel.
Szomszedok gondozzak az udvarukat rendesen.
Ami nekunk van az a 2 db, az is magrol keltek. Igaz elultettem vagy 40 magot , amibol csak 2 db csirazott ki.
Koszonom a valaszokat, akkor meg tartsuk a fakat . Majd az udvar kozepere ultetem. Szep napot
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!