Mivel tápozzák a palántákat a piacosok?
Az én palantám még alig bujt ki a földböl, a piaci meg 30 cm-es és egy kis 5x5 ös cserépben van. Full gyökere van.
Mit csinálnak ezekkel, mivel táplálják?
Én is hobbista vagyok. Én is déli ablakban nevelem a Mohikán F1 uborkámat. Aztán a félt sort a piacon vett erős palántával, a másik felét meg a saját, kacagtatóan cingár és nyivászta palántáimmal ültetetem be. Sajnos a piacon csak annyit tudnak mondani, hogy fürtös, vagy kígyó vagy berakni való, de hogy milyen fajta, azt nem. És általában nem ellenálló fajta, amit a piacon veszek, és minden évben egy-két bőtermő hét utáni párásabb esősebb idő úgy elviszi őket, mint a sicc. Hol a peronoszpóra, hol a lisztharmat. Néha pedig letolom őket azoxistrobinnal, de általában hiába. Na a kis cingár saját Mohikán palántákból növekedő növények ekkor fordulnak termőre, és utána egész nyáron ezekről esszük az uborkát. Ha durván esős idő van, ezeket is megszórom azoxistrobinnal, és ezek meg is maradnak szépen.
Szóval én az ellenálló fajta miatt kínlódok vele, de bármivel tápoldatoztam mindig satnya, vékony, fényhiánytól nyurguló palánta lett belőle.
Igen, az a fényhiány miatt van, hogy nem lesz szép.
Szabadban kellene nevelni kelés után.
Ha nincs megfelelő helye, azzal nem lehet mit csinálni, ez van, és kész. De akkor nem szabad túl korán nekifogni. Március közepe után elég elvetni a magokat, akkor néha már egyből kelés után ki lehet tenni. Rossz idő esetén, nyilván, be kell menekíteni, de akkor se teljesen alkalmatlan helyre.
Kint lassan fejlődik, de egészséges és edzett lesz, és kiültetés után azonnal nőni kezd. Nálam a március 20. táján elvetett, szinte egész áprilisban szabadban nevelt, és május 1. körül kiültetett szabadgyökeres paradicsomok már 70 cm körüliek, 3 ágra vannak metszve, és bimbós mindegyik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!