Kezdőoldal » Otthon » Kert » Cefrenel fontos hogy legmentes...

Cefrenel fontos hogy legmentesen zarjon a hordo?

Figyelt kérdés
2023. jún. 10. 09:00
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Én még adok hozzá (alapanyagtól függ) pektin bontó enzimet, hogy gyorsítsam a folyamatot, így az aroma-ízanyag jobban megmarad. 2 es voltam.
2023. jún. 11. 15:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 anonim ***** válasza:
75%

Srácok, ezen nincs mit vitázni! Hülyeséget csináltok, hogy meggyőződésből teszitek afelől nem volt kétségem, nyilvánvalóan a hülyeséget is mindig megtudja indokolni mindenki, miért teszi.

Nem tudok erre mit mondani, mint hogy próbáljátok ki, pláne próbálja ki az, aki ebből diplomázott, bár elképzelni nem tudom, hogy ezt még tanítják is. Nem akarom elhinni, hogy a cefrézés biológiájával nincs tisztában egy tanár, aki ezt tanítja. El nem hiszem, mert ha így van, ha valóban tanították ezt a párodnak, akkor legyél már szíves leírni hol tanították ezt és ki tanította, a tanár nevét, köszönöm.


Egyébként az, hogy valaki utóerjedésben keveri a cefrét, ha lehet még nagyobb őrültség, mivel már alkoholos a cefre, tolod az oxigént az ecetsavbaktériumoknak, hadd szaporodjanak jól el, hadd éljék fel az alkohol egy részét legalább, mert nyilván nem sikerül nekik teljesen, mert ha sikerülne, ha hagynál nekik rá elég időt, akkor rájöttél volna már arra, hogy hülyeséget csináltál.

Én nem tudom honnan szedtétek ezt, hogy nem erjed ki a cefre, ha nem nyomkodjátok, kevergetitek, ez mint a pestis, úgy terjed. Mindenki ezt csinálja, boldog boldogtalan, mert ez mondta, az mondta, apám így csinálta, öreganyám így csinálta aztán olyan likőrjei voltak, hogy beszarsz, de mondom, ennek az az alapja, ennek a szokásnak, hogy nyíltkádas erjesztésnél muszáj ezt tenni, ellenkező esetben megtelepedik a penész a cefre tetején a szárazanyagon.

Évek óta így cefrézek (korábban én is úgy csináltam, ahogy ti), úgy jött ez, hogy én veletek ellentétben kipróbálok dolgokat, nem csinálok hit kérdést semmiből. Olvastam valahol, talán Pischl könyvében, de már nem vennék rá mérget, hogy tőle olvastam, hogy egyrészt a túl sűrű cefrét némileg hígítani kell, másrészt nem kell piszkálni a cefrét, azért nem, mert oxidál, és veszélynek teszed ki ezzel. Kipróbáltam, az erjedési idő tény és való, hogy hosszabb kb. 1 héttel, de ez is erősen élesztő, tápanyag és hőmérséklet függő, ha azt nem tudod teljesen uralni. 3-4 brix szokott lenni a záró, szóval nem lehet azt mondani, hogy nem erjedt ki, és az is ezért ennyi, mert úgy vagyok vele, hogy ilyenkor már nincs sok értelme hagyni, lefőzöm. Azt sem feltétlen érdemes megvárni, hogy a szárazanyag lesüllyedjen, amit sokan megvárnak, de igazából az esetek többségében nálam az amúgy is megtörténik, hétvégéken van időm főzni, ált. nincs a munkarendemre ráhangolódva a cefre.

A képzett párodnak mondd meg, hogy próbálja meg, ha többet nem, két 60L-est fogjon, az egyiket b-szogassa, ahogy szokta, a másikat hagyja békén, de zárjon az a hordó rendesen, kotyogó a fedélbe és ennyi, semmi más dolog nincs vele, ha nagyon sűrű a cefre hígítsa. Ajánlom, hogy az uvaferm termékeit használja, de ne a legolcsóbb élesztőjüket, tegyen rá azok közül megfelelőt, és tegyen rá Optimum White élesztőtápanyagot és főzze le külön és hasonlítsa össze. Mennyiség, minőség, mérje össze hol kezdődött az egyiknél és a másiknál a középpárlat és hol az utópárlat, mert még az előpárlat és az utópárlat is bír így rövidülni, értsd több lesz a kihozatal! Alapvető dolgokat még leírok, mert mindent láttam már, hallottam már, szóval elnézést a bizalmatlanságért, nem ismerem a párod, téged. 1. csak egészséges gyümölcsből cefrézzen, 2. gyümölcsöt alaposan mossa meg, 3. magozás okvetlen történjen, 4. pépesítés történik, nem reszelés, szeletelés, darabolás, pépet csináljon 5. ne cukrozzon vagy ha teszi max. 2% cukor és ebben az esetben nyilván mindkét cefrénél ugyanannyi cukor 6. egyszerre készül egy adag cefre, nincs hozzádobálva gyümölcs másnap, harmadnap! Mert volt már olyan akivel vitáztam órákig, mire kibökte, hogy gyűjtögeti a gyümölcsöt és még én voltam a hülye, hogy hát hogy gondoltam, hogy az majd egyszerre fog megérni a fán... :D

2023. jún. 11. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 anonim ***** válasza:
53%
#12 Mi lenne ha hülyeségek leírása helyett elolvasnád rendesen amik le vannak írva? Senki nem mondott olyat, hogy utóerjedésben kevergetni kellene a cefrét. Miért kell butaságokat ide írni?
2023. jún. 11. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/16 anonim ***** válasza:
36%

"Én ilyenkor, ha már látványos erjedés nincs, szoktam megturmixolni fúrógépre szerelt szerszámmal. "


Akkor ez mit jelent? Milyen erjedés az a nem látványos erjedés? Lehet én értettem félre...

2023. jún. 12. 07:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/16 anonim ***** válasza:
0%

14

A fúrógépet én írtam, nem a 13-as.

És mint írtam, ezt még olyan állapotban csinálom, mikor még tart az erjedés, és órákon belül újraindul a zajos erjedés. Mint írtam, már több alkalommal is előfordult, hogy 4-5 órával a turmixolás után kifolyt a lé a nem is teli lévő edényből, mikor nem számítottam már ennyire intenzív forrásra. De a zajos erjedés minden esetben újraindul 1-2 napra.

Egyébként, amiket leírtál, azt úgy adtad elő, mintha a cefrekészítés valami atomtudomány lenne. Nem, nem az.

Vannak dolgok, amiket nem szabad elkövetni, de ennyi. Hogy pépesíted vagy szeleteled, az tökmindegy. Hogy a tiszta gyümölcsöt mosod vagy nem mosod, az még ennél is mindegyebb, az ember nem a mosómedvétől származik, hogy feltétlenül mindent bevizezzünk. Hogy cefrézés előtt magozol vagy utána, azt se mondja meg senki a pálinkádról, mert a magíz a belefőzéstől lesz érezhető, nem a benne forrástól. Hogy egyszerre lesz beletéve a gyümölcs, vagy folyamatosan (a folyamatosan forrásban lévő, tehát nem kiforrt) cefréhez, annak sincs jelentősége. Ha nálad volt, akkor valami egyéb hibát követtél el. De nem az említettek miatt történt, abban biztos lehetsz.

2023. jún. 12. 19:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/16 anonim ***** válasza:
0%
Neee! :D Te provokálsz csak engem! Túlléptél egy határt, eddig felültem erre, de ennyire hülye azért nem létezik, ezt most már túltoltad.
2023. jún. 12. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!