Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan szaporítsam a málnát?

Hogyan szaporítsam a málnát?

Figyelt kérdés

Ősszel ültettem egy pici szabadgyökerű málnatövet. Idén hajtott még egy sarjat, most így két vessző van, van rajta termés is. De csak ez az egy bokrom van, ami igazából két vessző.

Olvastam, hogy lehet dugványozni, de mit honnan vágjak le és mikor? Totál fogalmatlan vagyok, de szeretnék jó sok bokrot, a gyerekek imádják, de idén ahogy nézem, lesz vagy 20dkg rajta, nagyobb sarjadzásra számítottam.

2023. jún. 3. 19:58
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Így néz ki, a tavalyi vesszőn van termés. Azt írják, hogy mindig következő évben terem az új vessző, ha jó értem, a régit ki kell szedni, vagy visszavágni. De akkor mindig csak egy szár terem bokronként, vagy hogy kell ezt elképzelni?

[link]

2023. jún. 3. 20:18
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
majd ő terjeszkedik azt szokás szétültetni , de most ne piszkád csak locsóld minden nap majd ősszel
2023. jún. 3. 20:19
 3/11 A kérdező kommentje:
Értem, akkor ezt az új tövet, ami tavasszal kinőtt és nem terem még, azt kellet volna odébb ültetnem?
2023. jún. 3. 20:21
 4/11 A kérdező kommentje:
Az a csüngő szár, amin a termés van, azt ültettem tavaly, kb egy 40 centis kis vékony"bot" volt, sokáig nem történt vele semmi, azt hittem kipusztult, de aztán ez lett belőle, azt hittem, ha már feléled, jobban bokrosodik majd.
2023. jún. 3. 20:23
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
majd amik kinőnek körülötte azt lehet szétültetni , baloldalit lehetne karóval megtámasztani . én 3 tővel kezdtem 3 éve most van vagy 25 bokor
2023. jún. 3. 20:33
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Még őszig jönnek új hajtások.A letermettek elszáradnak,azokat tavasszal el is kell távolítani.
2023. jún. 3. 20:50
 7/11 A kérdező kommentje:
Akkor megnyugodtam, köszönöm. Már azt hittem egy hajtás van/tő, ami egyszer terem aztán elhal:)
2023. jún. 3. 21:03
 8/11 anonim ***** válasza:

Az egyszer termő málna így működik, júniusban terem a vessző, utána elszárad. Közben hajt egy vagy több újat, és a következő évben már ezek teremnek, aztán ezek is elszáradnak, és így tovább.

A folytontermő annyival másabb, hogy az egyszer terem ugyanígy a tavalyi vesszőn, aztán pár hét kihagyás után az új hajtáson is, a fagyokig. (Bár a folytontermők nem annyira jó minőségűek, azért tartják őket, mert hosszú időn keresztül van málna.)

Ezt elég hosszúnak hagytad meg. Akinek én adok el málnatövet, mindenkinek azt mondom, hogy 20-30 centisre vágja vissza ültetéskor. Az első év a begyökeresedésé. Ha az energiát a pár szem termés kifejlesztése viszi el, akkor nem tud eléggé megerősödni, és következő évben se lesz jó termés, sőt még a harmadik évben is emiatt lesz lényegesen kevesebb gyümölcs. Neked szerencséd volt azzal, hogy ilyen esős volt ez a május, különben csak 20 centis cérnaszál lenne az új hajtás.

Idén nemigen lesz újabb hajtás, de jövőre már igen. A tőtől távolabbi hajtásokat lehet átültetni. Ameddig csak mondjuk 3 vessző nő, addig ne szedd szét. Tavasszal a ceruzánál vékonyabb részeket úgyis le kell metszeni, hogy ne terheld túl a tövet (mert akkor nem fog a következő évre szóló erős hajtást fejleszteni, plusz a gyümölcsméret is apró lesz már abban az évben is). A levágott részt feldarabolod 20 centisre, és földbe dugdosod úgy, hogy csak a felső rügy álljon ki. Ha szerencséd van, kigyökeresednek.

Ami szár most terem, azt az utolsó szem leszedésekor már vághatod is ki tőben, hogy az új hajtás erősödjön.

2023. jún. 4. 06:34
 9/11 anonim ***** válasza:
Mi már a túlsó oldalon járunk. Akkora málna bokrunk alakult ki (zömében nyilván a hozzá nem értés miatt), hogy már nem tudunk vele mit csinálni és csak szaporodik és szaporodik. Na nem mintha baj lenne, rengeteg málnánk van... Már olyan helyeken is jelent meg hajtás, ahol korábban sosem járt málna. Szóval ne aggódj, csak idő kérdése! :)
2023. jún. 4. 08:51
 10/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Így már azt hiszem értem a málna működését. A letermett szárat tövig visszavágom amint lehet. Ha jön új vékony hajtás tavasszal, azt eltávolítom, kisebbre vágom, dugványozom, az erős új hajtást meghagyom.

Még annyi, hogy ezt az erős új hajtást a képen, ami idén még nem terem, azt is vágjam vissza tél végén majd? Vagy az maradjon így ahogy kinőtt?

2023. jún. 4. 11:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!