Hogy szaporítsak 1 faja rózsát?
Én nagyon egyszerűen szoktam, ha kapok szép rózsákat valamilyen ünnepemre, vagy látok valahol valami különlegeset.
Ha már hervadozik a virága, azt levágom, lepucolom a leveleket, tüskéket, az alján a metszést megújítom és bedugom a földbe minden fakszni nélkül, úgy, hogy 3-4 szemnyi a földben legyen. Teszek rá egy nagy 5 l-es dunsztosüveget és kész. A dunsztost télen körbetekerem szalmával, tavasszal amikor már nincsenek fagyok, akkor leveszem és akkor már saját erejéből is szép lesz a rózsám. Öt esetből 4 megered.
Ha van a közeledben mezőgazdasági bolt, vehetsz rózsához való gyökereztető hormont is (5-600Ft) akkor még biztosabb a siker!
Persze ezt csak kora tavasztól nyár közepéig érdemes csinálni, mert nekem a későbbi is megeredt, de aztán a telet nem bírta ki.
Biztos fogsz még jó tanácsokat kapni, de nekem ez bevált, nem szeretem a sok piszmogást valamivel.
Itt adnak egy tippet, de ezt még nem próbáltam:
Ez meg többé-kevésbé az én szisztémámat írja le:
Nagyon szívesen!
Járj szerencsével!:)
Nagyjából egyetértek a 2. válaszolóval.
Annyi csak, hogy pont nem a nyári, hanem az ősztől tavasz végéig történő szaporítást találtam eddig sikeresebbnek. A néha elég szélsőséges tud lenni... A telet viszont egész jól túlélték nálam. Igaz én nem szalmával burkoltam, hanem a búra köré magasan földet húztam. Tejét nem takartam le, csak ha durva mínuszok jöttek és még nem volt hó (a hó szigetel, annál nem kell).
- Másik dolog, meg hogy nem kell neki 5 literes búra, mert nem is szabad olyan magas részt a talaj felett hagyni belőle, szóval nem is lesz szükség olyan magas búrára. Leveleket amúgy le kell csipkodni, kivéve a legfelsőt, az is csak 3 leveles legyen.
- És üvegbúra helyett célszerűbb egy nagy üdítős műanyag flakont választani, aminek eltávolítod az alját! Így a kupaknak hála akkor is szellőztetni tudod, ha földkupacot húztál köré.
-Mert ugye időnként szellőztetni kell, és igény szerint öntözni is, hogy nedves legyen a földje.
(Akik üvegbúrával takarják, sokszor esnek abba a hibába, hogy nem foglalkoznak vele, és vagy befülled, begombásodik a növény, vagy épp kiszárad, mert nem öntözik.....)
És még egy dolog: Különböző, hogy melyik rózsa mennyire gyökerezik. Van amelyik nagyon könnyen, pl futórózsa... (nálam mikor kénytelen vltam egyszer alaposabban megmetszeni, leesett két beton közé egy picike hajtásvég, nem is vettem észre, csak pár hét után, hogy hajtani kezdett!!!! :) Egy bizonyos tearózsám meg nagyon nehezen gyökerezik.... Egy másfajta rózsabokrom szintén nagyon könnyen, szóval....
De próbálkozz csak te is, és ne add fel!!! Szerintem a mostani időpont teljesen alkalmas rá!!!
Alapvetően egyetértek a hozzászólásokkal, csak pár pontosítás:
Azért nem lehet bármilyen fiatal, mert a túl zsenge nem marad meg. Amikor a rózsa szirmai elhervadnak, akkor az alatta lévő rész pont jó, már elég érett (vastagok a sejtfalak), de még nem öreg.
Levágod a virágot, hogy rüggyel rendelkező levél maradjon legfelsőnek, 1-2 levelet meghagysz, és ennyinek elég is a föld felett maradni, a föld alatt meg 20 cm-nek.
A flakonnal szerintem az a gond, hogy elviszi a szél. Én sima 7 decis befőttes üveget szoktam használni, de a nagyobb lehet, hogy jobb.
Az fontos, hogy csak reggel vagy este érje a nap, különben nyáron megfő az üveg alatt.
És persze, öntözni rendszeresen. Nem kell sárban állnia folyamatosan, de ki sem száradhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!