Kezdőoldal » Otthon » Kert » Telekhatáron (de éppen a...

Telekhatáron (de éppen a szomszédban) van 4 nagy öreg diófa, ami leárnyékol összesen 30-40 métert a kertemből. Mit tehetek?

Figyelt kérdés

2 éve költöztem ide, mindig azon vagyok, hogy jó szomszéd legyek. Eszembe sem jutott hozzányúlni ezekhez a fákhoz, először örültem is neki.

Azóta viszont szembesültem a valósággal: Sajnos mindegyik diófa beteg, fekete, ehetetlen diója van. Rengeteget szemetel, most épp a virágokkal teriti be az egész kertemet. A szomszéd nem metszi, nem csinál vele semmit, szerintem már vagy 10 éve nem gondozza őket, a kertjében hagyja gyűlni a zöldhulladékot. Van ott bőven más is, de semmi közöm hozzá, engem csak ez érint.

Próbáltam neki örülni, de semmi nem nő ki alatta, sehova nem tudok tenni a gyereknek medencét, mindenhol sötét, árnyék van, meg foltos fű. :(

Sosem gondoltam, hogy én leszek ez a görény, de kérhetem valahogy a fa kivágását? Mégegyszer mondom, annyira telekhatáron van a fa, hogy a törzséhez a drótkerítés is hozzáér, és nem egy, hanem 4 nagy diófa, sorban. Óriási fák, a házaknál is magasabbak.

2023. máj. 11. 09:59
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Egyébként a telek másik oldalán van egy 40 éves tárolóm telekhatáron, ami zavarta a másik szomszédomat, mindent megtettem annak érdekében hogy jó legyen vele a kapcsolat, bár arra is lehet mondani hogy itt van 40 éve a tároló és ő költözött ide utánam, a felújítási tervben jóval előrébb soroltam a feladatot, és szépen levakoltattam újra, és lefestettem fehérre, pedig azon kívül hogy régi és koszos volt, semmi nem indokolta, és ugathattam volna neki is, hogy ő jött ide 2 perccel utánam.

Ő is inkorrekt? Nem, megértem, 50 millióért vett egy házat, és a ronda tárolóm hátát bámulta.

2023. máj. 11. 11:36
 12/18 anonim ***** válasza:

8.

[link]

2023. máj. 11. 12:16
 13/18 A kérdező kommentje:

Rendben, akkor a csupasz pucér mocskos föld helyett marad 300 négyzetméter térkő, mivel csak az néz ki valahogy ebben a környezetben, és csak arról tudom értelmesen feltakarítani a rothadt diót és a többi hulladékot, az biztosan ökológiailag sokkal nagyobb muri, a gyerek meg majd fürdik a hideg vízben, napozni meg eljárunk a strandra annak ellenére, hogy 900 nm a telek.

Egyetlen helyre tudnék medencét rakni, ahol pislákol némi napfény, de ott a baromfiudvara van, szintén telekhatáron, és csak egy drótkerítés választ el a baromfi állományától. Amivel nem lenne gond, ha más helyen lenne némi napsütés, de nincs.

2023. máj. 11. 12:39
 14/18 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"hagyom elburjánzani és tönkremenni a szabálytalanul épített fáimat"

Azt, hogy a fák szabálytalanul vannak-e "építve" nem tudom, hiszen egy diófa 100-150 évig is él, tehát ha valóban idős fáról beszélünk, akkor azok ültetésekor még egészen biztosan mások voltak a telekviszonyok.

Arról, hogy te télen egy lombtalan fáról nem ismered fel, hogy az tavasszal kihajtva árnyékot fog vetni, levelet/virágot hullatni, nem a szomszéd tehet.

A mérgedet amúgy megértem, de mindenképpen a szomszédnál kezdeném a probléma megoldását normális és türelmes és segítőkész hozzáállással.

2023. máj. 11. 12:42
 15/18 A kérdező kommentje:

Pontosan ezt mondtam, hogy végtelenül türelmes vagyok, és már benne van egy év munka abban, hogy a fához való hozzányúlás nélkül szép telkem legyen. Nyilván a továbbiakban is kedvesen, türelmesen, közös megoldást találva szeretném megoldani a problémát.

Engem csak az zavar, hogy tényleg senki nem tudja mennyit dolgoztam vele, hogy működjön, hogy élhető legyen a kertem, de egyszerűen még mindig a csupaszföldnél tartok, ahol semmi nem nő ki, és még én jövök ki a történetből szarul.

Mégegyszer mondom, elhanyagolt, beteg diófákról beszélünk, amire tojik a gazdája.

2023. máj. 11. 12:55
 16/18 anonim ***** válasza:
Mint a 12-es linken lévő cikkben is utalnak rá, kártérítést kérhetsz amiatt, hogy neked kárt okoznak a fák, ez a legreálisabb. Pereskedni persze nem nagyon éri meg, mert már egy ügyvédi tanácsadás is sokba kerül, nem még a per.
2023. máj. 12. 07:09
 17/18 anonim ***** válasza:

9/16 A kérdező kommentje:

"...a rengeteg lehulló rothadt dió, ami mérgező a kutyáimra..."

"Állítólag a hortenzia megmarad alatta, nekem az is kipusztult, pedig mindenre odafigyeltem."

Örülj neki, hogy nem maradt meg a hortenzia:

"A hortenzia-fajok minden része mérgező! A virágok és a levelek ugyan kevesebb cianogén glikozidokat tartalmaznak, de ha észrevesszük, hogy gyermekünk vagy a házban, illetve ház körül élő állataink megkóstolták a növény bármely részét, azonnal vigyük orvoshoz! A mérgezés leggyakoribb tünetei a nehézlégzés, oxigénhiány, hasmenés, hányás, kimerültség, depresszió. Nagyobb mennyiségű növényi rész elfogyasztása esetén szív- és légzési elégtelenséget tapasztalhatunk."

[link]

2023. máj. 12. 13:26
 18/18 A kérdező kommentje:
Köszi, de a virágágyás le van választva egy kis térdig érő léckerítessel, a kutyusom pedig 4 kiló :)
2023. máj. 12. 16:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!