Kezdőoldal » Otthon » Kert » Olyan lehetséges,hogy egy...

Olyan lehetséges,hogy egy egres fa vissza alakul azzá a növénnyé amire ráoltották (Aranyribiszke)?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 28. 15:59
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Igen.

Ha az oltás alatti hajtásokat meghagyod.

2023. ápr. 28. 16:33
 2/17 A kérdező kommentje:
Francba ezt nem tudtam :( lehet vele valamit kezdeni vagy ez mar nem visszaalakithato?
2023. ápr. 28. 17:07
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Maga a termő része nem alakulhat vissza. De az oltás alól kihajthat, mint bármilyen növény alanya. Ezért kell a vadhajtásokat mindig leszedni nemcsak mindenféle gyümölcsoltványról, hanem pl. rózsáról is. Meg persze, a törzses piszkéről is.

Ezt a növényt koronaszintben szokták oltani. Tehát ahol elágazik a felső, termő "bozót", ott alatta 1-2 centivel találod az oltási pontot. Jól felismerhető, amatőrök számára is. Na, ami ez alól jön ki, azt tőből, csonk nélkül le kell vágni. (Ha csonkot hagysz, onnan erősen fog újra hajtani.)

(Én kb. 12 éves koromban jutottam hozzá ilyen aranyribiszkéhez, egy kivágott ültetvényből, és akkor kezdtem törzsre oltogatni a piszkét. Azóta is van vagy 10 fa, nagy piros gyümölccsel, el szoktam adni a termést. Meg évi pár oltványt is.)

2023. ápr. 28. 17:34
 4/17 A kérdező kommentje:
Koszi. Kimentem megneztem kozelebbrol es megtalaltam mindent amit irtal. Az oltas alatt kijott agak azok amik aranyribiszkek es ugy tunik a raoltott resz talan el is halt. Eleg szerencsetlenul metszettem szegeny novenyt. Koszi a valaszt.
2023. ápr. 28. 18:57
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
Az oltás nem mindig biztosítja az örökéletűséget. Nálam a magas törzsű egres soha nem maradt meg. Előbb az oltvány része száradt le, azután már az aranyribizke alany is elpusztult. Abba is hagytam a kísérletezést.
2023. ápr. 28. 19:17
 6/17 mindentudó99 ***** válasza:
50%
Nem .
2023. ápr. 28. 21:48
 7/17 anonim ***** válasza:
50%

"lehet vele valamit kezdeni vagy ez mar nem visszaalakithato?"

Ujra kell oltani.

38F incel

2023. ápr. 29. 04:26
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

Oltani nagyon egyszerű. Csak szerezz nemes hajtást úgy 3-4 hét múlva. Addig meg nézz utána neten, hogy kell. Vagy én is leírhatom neked, ha komolyan gondolod az oltást, és tudsz is intézni hajtást.

Nálam aranyribiszke még soha nem pusztult el. Még akkor se, mikor ráment néhányra a gyomirtó... Szerencsére, nem sok ment rá. Elsárgult egy évre, de a következő évben már újra zöld volt.

Olyan volt párszor az évtizedek alatt, hogy a törzsbe belefúrt a farontó lepke, de az alany töve akkor is újrahajtott, és mikor elég magas lett, újraoltottam.

2023. ápr. 29. 06:20
 9/17 A kérdező kommentje:

van ugyan ilyen oltott egresem még 5 darab. arról lehet az oltó hajtást szedni? Kipróbálni szívesen kipróbálom. Sok veszíteni való nincs vele. Amúgy is szerettem volna kipróbálni az oltást már.

A nemes hajtás mit jelent? Az valami speciális dolog vagy a saját többi növényemről is jó lesz?

2023. ápr. 29. 11:11
 10/17 anonim ***** válasza:
50%

"lehet az oltó hajtást szedni?"

Lehet. Csak ne a vadhajtast szedd, mert akkor ugyanott vagy.

"A nemes hajtás mit jelent?"

Amin az egres terem.

38F incel

2023. ápr. 29. 11:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!