Mi a különbség a kapa, horoló és saraboló között?





A kapával kapálsz; ezzel 18-25cm földréteget tudsz fellazíttani, gyökerestől kivenni, felfordítani a gazt.
A horolás és sarabolás ugyan az. Ezzel a talajfelszínt lazítod, és a gaznak a szárát vágod el.
A horoló nálunk huruló pl.
A sarabolás azt jelenti, hogy gyomtalanítasz.





Kapával nem szoktunk 10 cm-nél mélyebben dolgozni, inkább 5-8 cm a jellemző. A munkafolyamat során egyrészt elvágjuk a talajban lévő hajszálcsöveket (kapillárisokat), hogy ne párologjon el rajtuk keresztül a víz, másrészt kivágjuk a gyomot. (Plusz még egyéb dolgokat is lehet kapával, pl. feltölteni földdel a krumpli szárát.)
A kapának többféle változata van: pl. a háromszögű, amivel a veteményt könnyebb körbekapálni:
Meg a horoló, aminek az egyetlen éle párhuzamos a talajjal, a lemez pedig pl. félkör vagy trapéz formájú, vagy ahogy sikerül:
Ezzel inkább nagyobb növényeket szokás kapálni, pl. szőlőt.
A saraboló a legtöbb tájegységen inkább a keskeny pengés kapát jelenti:
Ezzel inkább csak a felszínről vékonyan leborotváljuk a gyomokat, a talaj minimális mozgatásával. Ennek van hosszú nyelű és rövid nyelű (egykezes) változata. Nálunk ennek az egykezesnek a neve kapircs.
(Viszont egyes tájegységeken a sarabolás meg a horolás szavakat keverik.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!