A mirabolán miért nem kukacos soha?
na ez jó kérdés...a szilváim mind lehullanak, kukacosak, a fosókák meg megszakadnak a sok sárga, vörös szilvától
Most öntöztem a fosókákat, a sárgán már lencse méretű a szilva...amúgy nőnek az ágak is rendesen.
Hogy miért nem kukacos? Ez az evolúció egyik csodája, de más válaszom nincs.
Ahonnan én szoktam szedni, ott a mirabolánok is eléggé kukacosak.
Lehet, hogy nálad nem egy időben érnek, és a nagyobb, mutatósabb gyümölcsre mennek inkább, mikor a mirabolánt még észre se veszik, hogy van ott valami.
De amúgy én évi 2 permetezéssel szinten tartom a kukacok számát. Ha nem engedem felszaporodni, akkor a maradék nagy részét mindig sikerül elkapni. Nem permetezek direkt ellenük egyszer se, hanem csak a levéltetveket irtom, és ez viszi a molyokat is. Kb. a szilvák 1%-a kukacos, de ezek érnek meg először, és mikor lepotyogtak, akkortól lehet kukacmentes szilvát szedni. (Nagy néha még olyankor is találok egyet-egyet, de az már nem probléma.)
Ha meglátsz egyetlen levéltetűt is idén, akkor egyből permetezz. Ilyen módon a molyokat is sikerül megfogni. Ha egy évben kissé gyakrabban permetezel, akkor a jövő évtől sokkal könnyebb dolgod lesz, elég lesz a 2, esetleg 3, és még ez se az érés előtt, mert már az első nemzedéket megfogod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!