Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit tudok tenni a szomszéd...

Mit tudok tenni a szomszéd kb. 30 m magas nyírfájának a lombkoronájának a fele az én ingatlanomon van?

Figyelt kérdés
Egy éve vettük meg az ingatlant, láttam már előtte is hogy a szomszédnak a kb. 30 magas nyírfája átlóg, de emiatt nem akartam lemondani arról az ingatlanról ami megfelelt az igényeinknek. Viszont! Állandóan északról fúj a szél, én kapom a nyírfa millió apró magjának és levelének kb. a 95%-át. Az ágyamból szedegetem ki a magokat, mindenünket belepi. Azt mondta, ha zavar költözzek el, de én nem értek egyet azzal, hogy ilyen szinten átlóg. Nem kicsit zavaró ez a millió apró mag. Mit tudok tenni, hogy háborítatlanul használhassam a kertemet, házamat?

2023. ápr. 1. 17:22
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
62%
Ami atlog nyird le. Az a te területed megteheted.
2023. ápr. 1. 17:26
 2/15 anonim ***** válasza:
77%

Ha nem lógna át hozzád, akkor is pont ugyanennyit szemetelne.

Amúgy meglévő állapotot vásároltál, azaz láthattad, hogy ott van a fa.

2023. ápr. 1. 17:26
 3/15 anonim ***** válasza:
83%
Szomszédom is nyekergett hogy a nyírfám sokat szemetel. Kivágtam, most meg kiszáradt az összes tujája az árnyék hiánya miatt.
2023. ápr. 1. 17:42
 4/15 anonim ***** válasza:
75%
Fel kell szólítani, hogy vágja le a hozzád átlógó részt. Amennyiben nem vágja le, úgy levághatod te magad. Viszont írásban szólítsd fel, annak marad nyoma, nehogy később letagadja, hogy kérted. Ennyit tudsz tenni.
2023. ápr. 1. 17:58
 5/15 anonim ***** válasza:
90%
Nyugodj meg, egy kis szél és még a harmadik szomszédtól is fog jönni.
2023. ápr. 1. 18:02
 6/15 anonim ***** válasza:
43%
HuLye vagy kerdezo
2023. ápr. 1. 20:17
 7/15 anonim ***** válasza:
72%

"Viszont! Állandóan északról fúj a szél"

Na itt a megoldás!

Pereld be a szelet!!

2023. ápr. 1. 20:27
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
Esetleg szerelj fel egy szúnyog hálót, ami felfogja a magokat. Vagy ne azon az oldalon szellőztess.
2023. ápr. 2. 00:38
 9/15 anonim ***** válasza:
79%
Tudtommal nem nyúlhatsz hozzá, mert az ő tulajdona (attól függetlenül, hogy átlóg). Ha ennyire zavar, fordulj a jegyzőhöz, de ne egyből feljelentéssel kezd, hanem kérdezd meg ilyenkor mi a teendő.
2023. ápr. 2. 08:49
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

A jegyző csak 1 évig illetékes birtokháborítási ügyekben. Itt pedig nem 1 éven belül történt az a változás, amit a kérdező nehezményez.

A Szomszédjogi törvény 5. §-a ezt írja:

"Az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el."

Tehát csak az az egy feltétel van, hogy az áthajló ágak gátolják az ingatlan rendes használatát. Pl. ha árnyékolnak, vagy hasonló. Mondjuk, az áthulló magok is kb. zavarónak minősülnek. Bár a gallyazástól még a maradék részről is ugyanúgy át fognak hullani...

Ha épület van egy ekkora fa közelében, akkor kidőlésre, balesetveszélyre is lehet hivatkozni, és akkor már a jegyző által lehet köteleztetni a tulajdonost a kivágásra.

Nem vagy bp-i esetleg, kérdező? Mivel ott magánterületről is csak engedéllyel lehet bármilyen fát kivágni.

2023. ápr. 2. 10:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!