Milyen kapát javasolnátok, amivel kis helyen vetemények melett is könnyen lehet használni?
Ez jó lehet?
És nagyobb helyen erről mi a véleményetek? Erősebb gyökerű gazokhoz jó lehet?
Vegyél egy normál kapát, és ha az nem fér be a növények közé, akkor minden második sort kapálj ki vele.
A kapa mérete nem véletlenül alakult ki az évszázadok során.
A növényeknek van egy bizonyos térigényük. Mind a gyökerüknek a föld alatt, ahonnan elég vizet és tápanyagot tudnak felvenni, mind a száruknak/levelüknek, hogy elegendő fényhez jussanak. Ha dupla mennyiséget ültetsz egy területre, akkor jó eséllyel nem dupla termésed lesz, hanem csak fele.
De vegyük pl. a sárgarépát. A levele jó földben, évi 5 öntözéssel simán meg tud nőni 30-40 centisre, azaz, 60 centis sortávot is képes beborítani. Ha mondjuk 20 centis sortávval ülteted, és négykézláb kúszva műveled, akkor 6 centis tőtávnál sűrűbbre nem teheted, ha azt akarod, hogy nagyra nőjön. Mert a levelek elfojtják egymást. Ugyanennyi répád, meg ugyanilyen nagy lesz akkor is, ha 40 centis sortávra teszed, 3 centis tőtávra. És akkor a normál kapával csak végigszaladsz a soron pár perc alatt, a sorból kihúzod az ott növő gyomokat, és ennyi. Ugyanaz a terület, ugyanaz a termés, tizede munka.
Hallgass rám, én már láttam olyan kerteket, ahol egymás hegyére-hátára voltak ültetve a növények, nem lehetett közéjük lépni, és 10 m2-en többet dolgoztak a gazdáik, mint én 200-on. Aztán meg boltban vették a zöldséget... Vagy éppen tőlem...
A kapa villájának meg értelme nincs, csak hátránya, mert még úgy se férsz vele. Ahol elférne a villa, oda a normál kapa is befér, és állva dolgozhatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!