Így ki fog pusztulni az akác?
Figyelt kérdés
Tavaly nyáron vettük a házunkat, és az előkertet meg akarom csinálni zöldséges kertnek. Elkezdtem kiásni az akácokat, de kb 40 centi mélységig jutottam, ott még mindig nyílegyenesen futottak le a kb 5 mm vastag gyökerek. 40 cm mélységben elvágtam őket, és kiszedtem a nagy tuskókat. Szerintetek ez elég ahhoz, hogy kipusztuljon, vagy vissza fog térni a mélyebb gyökerekből? Ha visszatér, mit lehet tenni vele?2023. márc. 19. 14:45
A kérdező szavazást indított:
Kipusztul.
Újra fog hajtani.
10 szavazat
1/11 anonim válasza:
Még évekig hajtani fog gyökérről.
2/11 anonim válasza:
Én pár évig üresen hagynám a területet és nyírnám
3/11 mindentudó99 válasza:
Ettől nem pusztul ki. Tavasszal kihajt. Le kell permetezni a hajtásokat glifozat gyomírtóval az felszívódik a gyökerekig.
4/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Akkor idén ne próbáljak meg így vetni benne?
Igen, a következő próbálkozás a Glialka lesz.
2023. márc. 19. 16:16
5/11 mindentudó99 válasza:
De vethetsz bele legfeljebb ha a vetemeny kötött előtörnek a hajtasok nem permetezel. Ecsettel bekened az akac hajtasokat hogy masra menjen
6/11 anonim válasza:
Á, elsőre nekem se jött le, hogy 40 centi mélyen már csak 5 mm-es gyökerek maradtak. Azok már nem fognak kihajtani olyan mélyről. Ha esetleg vastagabb gyökerek is maradtak, azok lehet, hogy kihajtanak. Ha csak 1-2 gyengébb hajtás lesz, azt folyamatosan, mindig elkapálod 10 centi mélyen, amint kidugják az orrukat. Így ez idő után megunja a gyökér, és nem hajt többet. (Vastag gyökér esetén ez több év is lehet, de vékonyabb gyökér esetén egy év alatt megvan.)
7/11 A kérdező kommentje:
Ohh, az nagyon jó lenne. :) Az egészet fel kell sajnos ásni 40 centi mélyen, mert ide dobáltak a munkások egy csomó szemetet is. Ahol a legvastagabb törzsek voltak, ott 80 centi mélyre is lementem, amíg a nagy tuskó aljáig leértem. 40 centivel a földfelszín felett egyáltalán nincs gyökér, alatta is csak vékonyat hagytam. Megpróbálom a vetést, elsősorban ez úgyis csak hobbi, legfeljebb nem lesz túl sikeres az idei konyhakert.
2023. márc. 19. 18:20
8/11 anonim válasza:
Ilyen mély ásással kilós krumplijaid lesznek. :)
9/11 A kérdező kommentje:
Bárcsak úgy lenne. :) Évek óta várom, hogy kertes házunk legyen és végre ne csak az erkélyen termésszek paradicsomot, paprikát. Most van egy 50 m2-es területem csak nekem homokozni, ráadásul olyan szép idő van, egész nap túrtam a földet, mint egy giliszta. Nagyon nagyon szépen köszönöm a válaszokat, remélem, hogy tényleg sikerül megszabadulni szépen fokozatosan az akáctól. :)
2023. márc. 19. 18:34
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!