Honnan lehet tudni, hogy nem magától pusztult el egy fa?
Az egyik fám, nekem a legkedvesebb, hirtelen száradni kezdett pár éve.
A párom mindig ócsárolta hogy utálja, és ki kéne vágni. Mikor a szegény cseresznyefánkat kivágta, mert nem szerette, hogy hullanak a levelei, a szomszédnak tippeket adott, hogy lehet kicsinálni egy fát, és hogy ő már intézett el nem egyet...
Az a kérdésem, hogy hol látszik kivágás közben, ha csinált vele valamit?
Mert sajnos félig úgy néz ki, elszáradt a fa, és sürgeti a vágást. Tavaly a száraz rész kihajtott, de ő nem akarja megvárni a rügyezést, hiába kértem.
Amúgy teljesen elzárta a gyökerét, köré pakolt minden szemetet, a fa nem nagyon jutott számottevő vízhez. Mikor locsolni kezdtem, feléledt.
Nem lehet kideríteni a fából, hogy miért pusztult el. Kivéve, ha lyukak vannak a törzsbe fúrva...
Ha köré pakolt mindenféle szemetet, az nem árthatott a fának. Egy 10 m-es fenyőnek is legalább 6-8 m-re mennek a gyökerei a törzstől.
Egy csúnya, haldokló fát már érdemes inkább kivágni. Valami oka egész biztos van, hogy így néz ki. Akár aszály, akár kártevő, akár betegség. Nem érdemes megvárni, hogy rádőljön a kert többi növényére, vagy netán a házra, ha akkora. (Beteg fánál erre elég jó az esély.)
Igen, ezzel egyetértek!
Ha bármilyen betegség támadta meg, kimondom az áment, és szó nélkül kivágjuk. De így azért árnyaltabb a helyzet. Évek óta feni rá a fogát, és lám, "véletlenül" nem kiszáradt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!