Mit tegyek a kis barackfával? A kis két éves barackfa kérgét a földtől az alsó ágakig lehámozta a kutya pár nappal ezelőtt. Azt hittem, el Fog pusztulni a fa, de látszólag semmi baja. Jót teszek-e a fának, ha nekem a törzset fagéllel?
A fagél annyit ér itt már, mint halottnak a napszemüveg.
Ha körben lehámozta a háncsot, akkor az el fog pusztulni, garantáltan. A háncs viszi lefelé a levelek által termelt cukrokat meg egyéb szénvegyületeket a gyökerek számára. Háncs nélkül hamarosan belepusztulnak a gyökerek az "éhezésbe". Ha egy akármilyen vékony csík még él, akkor a fa megmarad valószínűleg. (De ha csak olyan egy centis rész él, akkor érdemes az ágakat erősen visszavágni, hogy ne terheljék túl a gyökereket.)
Ha tehát halálra van ítélve a fa, mert nem maradt semmi háncs, akkor a háncshiány aljánál vágd el, jó eséllyel ki fog hajtani, és onnan fel tudod nevelni az új törzset. Ha az oltás felett már nincs a nemesből semmi, ami kihajtson, akkor az alany hajt ki, azt még a nyáron be tudod szemezni nemes rüggyel.
ha mindenáron menteni akarod, akkor a bekenés után konyhai ételfóliával telerd körbe.
Amúgy az csak nyúl lehetett(ha a kutya láncon van, akkor akkor ez az idegösszeomlás eredménye)
Hát, sajnálom. Ami nem friss ültetés, annak ki kellett volna hajtani alulról, még az év elég korai szaka volt. Lehet, hogy valami gyökérprobléma is fellépett.
Szerintem ne várj az ültetéssel, minek késnél egy évet? Tegyél a törzs mellé egy karót, ami tartja, és körbe még vagy két lécet kötözz hozzá, amik védik a törzset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!