Kezdőoldal » Otthon » Kert » A kertemben van egy szabad,...

A kertemben van egy szabad, félárnyékos sáv. Ültetnék csemege szőlőt amatőrként. Mikor, milyet, hogyan?

Figyelt kérdés

Nem sok helyem van, kb. 6-8 méter, félárnyékos sáv. Kb. olyan széles a sáv, ahogy a szőlőtőkéket is ültetik a hegyen. Már van ott egy tő muskotály, szépen megél évről évre, anélkül, hogy permetezném.

Egy igénytelen, fertőzésekre kevésbé érzékeny csemegeszőlő fajtát szeretnék ültetni. Mikor ültessem? Milyen fajtát? Hány méterenként legyen egy tő?

Teljesen amatőr vagyok, mit kell még tudnom?

Egyszerű házi csemegeszőlősáv a kiskertben, a járda mellett, ne gondoljuk túl. :)

2023. márc. 12. 13:23
 1/6 anonim ***** válasza:
50%
Teljes napot kíván.
2023. márc. 12. 13:31
 2/6 anonim ***** válasza:
52%
A szőlő a napot szereti.
2023. márc. 12. 15:03
 3/6 mindentudó99 ***** válasza:
29%
Akkor ìrom úgy hogy értsd. Árnyékban nem szeret a szőló . Alig terem. Legalábbis kegtöbb nem. Ezért lutri így ültetgetni. Nekem Zalagyöngye van meggyfák alatt. Alig terem. Meg Írsai olivér azon is alig van. Egyébként méterenként teheted de sűrűbben ne. Én így szoktam. Most még nincs késő elültetni de ne halogasd sokáig. A neten rengeteg helyet találsz ahol árulják leírással együtt. Ott válassz ellenálló fajtát. Vagy ültess direkttermőt az elvan permetezés nélkül. Pl Izabella. Szerintem az elvan árnyékban is.
2023. márc. 12. 18:34
 4/6 anonim ***** válasza:
73%

Azt azért ne keverjük ide, hogy fák alatt. Ott nem az árnyék a fő baj, hanem a fa gyökere. Kiszed minden nedvességet a földből, a nála kisebb és gyengébb szőlőnek már nem jut.

Ha azt a félárnyékot nem fák, hanem épületek csinálják, az nem akkora probléma. Azért tudni kellene a pontos körülményeket, milyen irányú ez a sáv, hány méter széles, és mik határolják két oldalról, meg nyáron mikortól meddig éri a nap.

Ha az az egy tő erősen fejlődik, akkor elég lenne 1,2-1,5 m-enként is, mert ha nagy bozót lesz belőle, akkor még inkább fellép a relatív árnyékolás.

Ültetni most kell(ene, ha még tudnál venni). Vagy ősszel kellett volna inkább, mikor még volt választék.

Írd be a keresőbe, hogy rezisztens csemegeszőlő fajták. Ezek jó években permetezés nélkül is megvannak. Bár a félárnyék ez ellen dolgozik. A szőlőbetegségek is úgy működnek, mint az influenza vagy a Covid, hogy ha valahol nincs ott, akkor senki nem betegszik meg. Aztán ha egyszer valahogy bejut a kertedbe a peronoszpóra meg a lisztharmat, akkor bizony rá kell szoknod a permetezésre.

2023. márc. 14. 07:50
 5/6 NTBS ***** válasza:
Szerintem Megyeri Balázs kertész oldalát nézd meg.
2023. márc. 15. 14:41
 6/6 anonim ***** válasza:
54%

Nem gondolom túl.

Vegyél gyökeres vesszőt,kirakodó vásárokban olcsóbb.

Korai pl. a Palatína(augusztusi muskotály)nekünk a hobbitelken azok vannak,bizony el van hanyagolva,még is terem. A kocsibeálló tulajdonképpen abból van,lugasnak van két oldalról felengedve.

2023. márc. 15. 22:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!