Milyen fát ültessek előkertbe?
Nekünk Észak-keleti irányba néz az előkert, a ház-kerítés távolság alig 3 méter, de a mályvának (Hibiscus Syrciacus) ideális. Amikor virágzik az ablakból szoktam nézni, ahogy a méhek, dongók beporozzák.
Szóval ha kicsi a ház-kerítés távolság én inkább ilyen cserje-félét ajánlanék.
Sokszor nem érdemes fát ültetni közvetlen a ház-kerítés közé ha kisebb távolságról van szó, mert a fa gyökerei felpúposíthatják a járdát, rosszabb esetben a ház alapját megrepeszthetik, ami később fali repedést idézhet elő.
Szóval a háztól egy 3 méternyi távot érdemes kihagyni, így minimum 6 méter ház-kerítés távolság ajánlott ha faültetésről van szó.
Utcafronton, kerítésen kívül két diófánk van, bőven terem mindkettő, 2 évente szoktuk visszavágni, hogy ne érje el a vezetékeket. Viszont ott már nem árnyékol a ház sem.
Én valami virágos cserjét ajánlanék.
A távolsággal igaza van a 2-nek.
Egyébként szerintem a gyümölcsfákat leszámítva a nálunk honos fák mind bírják az árnyékot, félárnyékot. Gondolj az erdők hűvös félhomályára!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!