Kezdőoldal » Otthon » Kert » Házilag hogyan készíthetek...

Házilag hogyan készíthetek bordóilevet?

Figyelt kérdés
Van rézgálicom oltott meszem az arányokat nem tudom.Kb 5 literre lenne szükségem.

2023. febr. 23. 10:54
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

5 liter vízhez 50-50g réz-szulfátra és oltott mészre van szükség.

Keverd el egy vödörben a réz-szulfátot 1 liter vízzel.

Ugyanezt csináld meg az oltott mésszel egy másik vödörben.

Majd öntsd össze a kettőt, öntsd fel a maradék vízzel, és alaposan keverd össze.

2023. febr. 23. 11:57
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A mészhez kell önteni a rezet,és nem forditva .

Emlékeztessen a mondás,"a meszes gödörbe megy a rezes banda "

2023. febr. 23. 14:58
 3/4 anonim ***** válasza:
41%
#2: van érdemi jelentősége? Ez számomra olyan, hogy a vízhez keverjük a glett anyagot vagy a glett anyaghoz a vizet: ugyanaz lesz a végeredmény :D
2023. febr. 24. 10:58
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

#3-as, nagyon fontos, hogy a mészhez kell nagyon lassan és intenzív keverés mellett önteni a réz-szulfátot. Azért nem a hatóanyaggal, magával a réz-szulfáttal permetezünk, mert az savas kémhatású, és a savassága miatt perzsel. Ezért semlegesítjük le a mésszel, ami lúgos. A semlegesítés közben zavaros, átlátszatlan lé lesz a csapadék kiválás miatt. Ezek a kis mikro-szemcsék NEM MINDEGY hogy savas közegben fejlődnek ki, és növekednek, vagy lúgos közegben. Sokkal jobb ha lúgos közegben, mert akkor a szemcsék teljesen lesemlegesítődnek és a felületükön sem tudnak csak lúgot megkötni. [Ha fordítva csinálnád, és a savas réz-gálic oldatba kevered a meszet, akkor a szemcsék a felületükön savat tudnak felvenni a savas réz oldatból.] A tapasztalattal rendelkező receptírók, amikor a bordói lé készítését tanítják, még azt is szokták javasolni, hogy a végén ellenőrizd a pH-t lakmusz papírral. És inkább lúgos legyen, mint savas. Azaz ha lúgos, nincs további teendőd vele, csak mihamarabb (a szemcsék összecsapzódása előtt) permetezd ki. Ha savas, még adagolj hozzá apró részletekben mésztejet mindaddig, míg át nem vált lúgosba. Így a réz-gálic a savassága miatt nem fog perzselést okozni.

[Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy a gazdaboltokban már régóta kapható olyan tökéletesen lesemlegesített réz hatóanyag, amivel még a rézre eddig érzékenynek tartott barackokat is nyugodtan meg lehet permetezni. Ennek a hatóanyaga a tribázikus rézszulfát, és Cuproxat FW néven, vagy mikroformulázott kénnel együtt Bordói lé + kén NEO SC néven kerül forgalomba. Olyan kicsi a szemcseméret, és olyan hatékony a szer, hogy a megengedett évi 6,0 kg/ha réz hatóanyag mennyiség átlépése nélkül is lehet 3-4 alkalommal permetezni vele. Az esőállósága is kiváló! Én magam is használom ezeket a szereket a kertemben. Nem tudom mikor készítettem utoljára saját magam bordói levet, de a kémiáját azért nem felejtettem el :-) ]

2023. febr. 24. 14:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!