Kezdőoldal » Otthon » Kert » Legjobb gyümölcsfa?

Legjobb gyümölcsfa?

Figyelt kérdés
Sziasztok, szeretnék ültetni gyümölcsfákat egy nagyobb területre, kb 10 hektárra. Olyat szeretnék amely jövedelmező, de nem is nagyon kényes. Én a mogyoróra gondoltam, mert azzal nagyon sok meló nincs, relatív jól terem. A föld ahova a fákat ültetném egy jó feketeföld, nem volt műtrágyázva 20 éve, csak fű volt benne, amit tehenek legeltek. A talaj nem szárad ki nyáron, mindig picit nedves, kukorica, búza volt benne a 90’ években, nagyon jó hozam volt. Ide kerülnének gyümifák. Ti mit ajánlotok? (Valamint hegyvidék, de széltől védett, télen kb -4 fok a leghidegebb, de az sem tartós. Korai kajszi barack virága mindig megfagyik)

2023. febr. 18. 19:37
 1/9 A kérdező kommentje:
Valamint öntözni nem tudnám a területet, vadállatokkal nincs gond, be lesz kerítve. Mesterséges erdő mellett van a föld
2023. febr. 18. 19:38
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

A mogyoró elég kényes, nem?

Én almát ültetnék, akár több fajtát is, azzal nem nagyon szokott gond lenni.

2023. febr. 18. 19:47
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyen körülményeket egy csemete sem bírja ki, így nem lesz belőle fa.
2023. febr. 18. 19:48
 4/9 A kérdező kommentje:

Nedves alatt nem azt értem, hogy a teteje is nedves, gyökérrész nem szárad ki, tehát 15 centit leásol és giliszták vannak stb, ők ugye a nedvesebb részt szeretik.

Diófákkal mi a helyzet?

2023. febr. 18. 23:56
 5/9 anonim ***** válasza:

A diót rengeteget kell permetezni, a dióburok-fúrólégy miatt. Mondjuk, a mogyorót is kell párszor, ha odatalál az ormányos. De ha a dió megnő, akkor már nem valami egyszerű.

Kb. 10-15 évvel ezelőtt rengeteg nagy dióültetvényt csináltak, azok már túltermelési válságot okoznának lassan, ha nem lenne a dióburok-fúrólégy. Ha felfedeznek ellene valami igazán hatásos dolgot, ami nagy fákra is alkalmas kiskertekben is, akkor beindul ismét a felvásárlás, és leesnek az árak.

De hát mindennel van gond, mindent nehéz eladni. A dió legalább nem annyira romlandó, nem kell hűtőházat építened. Csak hát mások is így gondolkodnak...

Azt nem tudom, mogyoróra mennyire van kereslet, de szerintem megtermelni még ezt a legegyszerűbb.

2023. febr. 19. 06:30
 6/9 anonim ***** válasza:
#5 Ezzel nem teljesen értek egyet. Nálam egy 40-50 éves diófa van az udvarban, soha nem volt permetezve, és köszöni szépen, jól van. Mivel én nem vagyok gazda, így a hasznot sem látom benne, legfeljebb megy a karácsonyi bejglibe.
2023. febr. 19. 07:44
 7/9 anonim ***** válasza:

6

Oké, nálad van az ország egyik olyan diófája a 3 közül, ahol nincs fúrólégy. De üzleti vállalkozást nem lehet arra alapítani, hogy hátha nálunk se lesz, miközben az egész országban el van terjedve. Sokat járok lakott területen kívül (munka miatt), és még olyan fákon is van mindenhol, amik 1 vagy több km-re vannak a legközelebbi másik diófától.

2023. febr. 19. 08:01
 8/9 anonim ***** válasza:
#7 Nem vitatom hogy így lehet, viszont én nem láttam még olyat soha.
2023. febr. 19. 08:07
 9/9 A kérdező kommentje:
Van ez a kedves fúrólégy, igen. A házelőtt van egy 60-70 éves diófa, még nagyszüleim ültették, nagyon változó a termése. Kb 20m magas a fa és változó a termése, mikor itt van a légy akkor van maximum 2 vödör dió, ha nincs akkor akár 3 zsák (kb 150-200kg). Sajnos ez is lehet zsákbamacska, mert lehet most van profitod de 2 évig nincs dió az veszteség, mert az embereket fizetni kell, fűnyírást fizetni kell, üzemanyagot fizetni kell. Lehet a profit inkább a nulla fele közelít hosszú távon. Meg ugye bio dióval foglalkoznék, amit nem szabad permetezni.
2023. febr. 19. 10:11

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!