Mivel éri meg mostanság fűteni? Fát venni , felfűrészeltetni, felhasogattatni, mind sok és körülményes, Gáz kényelmesebb viszont, valamit valamiért alapon drágább a gáz? A mai világban ez már , hogy van? Mi a gazdaságosabb, olcsóbb?
22 évig fával fűtöttem. Megveszed méteres rönkbe a fát, mert úgy biztosan annyit kapsz mint amennyit fizettél, és nincs megöntözve a súly miatt.
Veszel motor fűrészt, láncot, olajakat, benzint. Körfűrész sem árt ha van, erre lapot kell venni. Kuglizáshoz kell egy segítség, mert egyedül nem praktikus. 4 erdei m3-el fűtöttem ki a házat, ezt 25 cm-s kuglikra vágni 2 embernek 7-8 órája rámegy. Egyedül 2 nap alatt hasogattam össze és hordtam be a helyére.
Vagy megveszed konyhakészen 2x1x1 = 1 erdei m3-el, és kb ugyan oda jutsz mint, mikor 2 napig eteted itatod egy haverodat + benzin és olajok.
Aztán, ha benne vagy a rezsi keretbe, akkor gázból is kifűtöd a házat ennyiből, csak nem dolgozol vele 2-3 napot. Tudom mert gázzal fűtök!
Egy minőségi kondenzációs kazán + indirekt tároló beüzemelve ~ 1 millió.
Egy állandó teljesítményű hőszivattyú meleg víz tárolóval (all in one) 3,8 millió + 0,7 millió a beüzemelés!!! =4,5 M (Panasonic,Fujitsu árajánlat alapján)
3,5 millió az eltérés. és kb 50%-al csökkenti a fűtés+melegvíz költséget a hőszivattyú a gázkazánhoz képest.
Egy ilyen kaliberű hőszivattyúnak az éves kötelező karbantartása 50-70000 ft között van gyártótól függően (Panasonic,Fujitsu árajánlat alapján).
A gázkazán éves karbantartása 15-20000 ft.
Mindkét gép esetében örülni kell, ha kibírnak 10-15 évet!
A T-cap hőszivattyú kompresszor cseréje 1 millió, ha megdöglik, 5 év gari van rá!
Nekem van évi 90000 ft gáz számlám +15000 karbantartás = 105000Ft/év
Hőszivattyú összehozná kb 45000-ből +50000 a karbantartás = 95000Ft/év
Ha nem nézzük a karbantartás 3,5 millió mire térül meg?
3.500.000/45.000= 77,78 év!!! (nekem)
Ha a rezsi keretet éppen elhasználod:
1729*109=188461Ft/év --> Hőszivattyúval ~95000
3.500.000/95.000= 36,84 év!!!
A nem állandó teljesítményű hőszivattyúk kb felébe se kerülnek, de aki elektromos fűtőpanelekkel akar fűteni -5 - -10°C körül annak jó az is.
Inverteres klíma. Fa árában van, viszont megnyomok egy gombot és 10p múlva meleg van. 4 gép 1 millió volt 3 éve.
Szomszédom egész hétvégén szopott a hasogatással, néztem az ablakból.p
Attól függ, mi van beépítve.
Ha pl. van egy cserépkályhád, akkor a legcélszerűbb abban fával fűteni.
Ha van egy gázkonvektorod, akkor gázzal célszerű próbálkoznod.
Ha napelemed van a háztetőn és fűtő-klíma a szobádban, akkor villamos árammal a legcélszerűbb.
Ha több is van, akkor mindegyikkel fűthetsz, csak mindegyik eszköznél a neki megfelelővel.
Az inverteres klímáról sok jót hallani, de nekem nincs.
Nekem vegyes tüzelésű kazán van, meg cirkó.
A gáz (közepes családi ház) 14.800 Ft havonta, úgy, hogy a folyamatos 22,5 fok mellett naponta van főzés, általában több fogás, egész évben. Szerintem még rönkben vett fával se tudnám ennyi pénzből megoldani, hasogatottal meg teljesen kizárt.
B-tarifa lesz az. Alig pár forinttal olcsóbb a "nappali" A-tarifánál. H-tarifa, amiről a klíma megy, majdnem az A-tarifa fele.
A hőtárolós kályha semmivel sem gazdaságosabb a legegyszerűbb olajradiátornál.
rezsi keretes árakon ~2,8x-os gáz vs. áram A tarifa különbsége.
B tarfával már valamivel jobb, még mindig a gáz a nyertes!
1729 m3->92%-os szezonális hatásfokkal 1590 m3-nyi hőenergiát jelent
1590 m3 gáz = 1590*10,5 (TNM rendelet szerinti váltószám) =16695 KWh
1729 m3*109 Ft/m3=188461 Ft/év
16695 KWh* 23 ft/KWh = 383985 Ft/év
2,03x-es eltérés!!!
Ezt úgy kell értelmezi, hogy van két 100%-ban megegyező ház, az egyikben kondenzációs kazán, a másikban hőtárolós kályha, és ugyan azok a használati körülmények.
Fogalmam sincs mennyi a hőtárolós kályha hatásfoka, most 100%-nak számoltam, mert az elektromos fűtések általában 99%-al rendelkeznek, 1%-ért nem matekozok.
A vezérelt tarifát nem tudom meddig számolják 23 ft-al, de 60 ft/kwh biztosan sokat ront az arányokon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!