Kezdőoldal » Otthon » Kert » Gyümölcsfák alatt mekkora...

Gyümölcsfák alatt mekkora mélységben kell átforgatni a földet?

Figyelt kérdés
2023. febr. 4. 13:41
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Én például semennyire se szoktam.
2023. febr. 4. 13:41
 2/7 mindentudó99 ***** válasza:
84%
Akkorában amekkora gödröt ásol
2023. febr. 4. 14:26
 3/7 anonim ***** válasza:
90%

Esetleg elmondod, mit szeretnél tudni? Felnőtt gyümölcsfák alatti talajlazítást? Vagy csemetét akarsz ültetni?

Felnőtt fák alatt 10 cm-t elég forgatni időnként, csak hogy megszűnjön a hajszálcsövesség, ami kiszárítja a talajt, és ne legyen gyom, ami szintén szárítja a földet.

2023. febr. 4. 15:03
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem árt egy kis komposztot is adni nekik a forgatáskor, összedolgozva villával.
2023. febr. 4. 23:08
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Én amit láttam eddig ajánlást kertészeteknél és gyümölcsfa csemetékkel foglalkozó webshopoknál ott az 1x1x1 m-es ültetőgödröt írnak.

Most őszintén, ezt betartja valaki? :)

Biztos nem ásnék egy köbös gödröt gyümölcsfának, hát mekkora munka az már 1 csemeténél is, nem ám aki többet ültetne.

Én az adott csemete gyökérzetétől függően szoktam a gödör méretét megválasztani, de nagyon maximum 50x50x50 cm-est szoktam csinálni.

2023. febr. 14. 10:37
 6/7 A kérdező kommentje:
Lényegében 5 méterig ki kehetne ásni☺ na de mit nyernénk? Több a termés ha mélyebbre megy a gyökérzet?
2023. febr. 14. 11:08
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

A gyökerek mindenképpen lemennek olyan mélyre, amennyire adott helyen a talaj alkalmas rá. Akár forgatod, akár nem.

Az első években viszont sokkal gyorsabban fejlődik a csemete, ha laza, tápanyagdús földben vannak a gyökerei.

Ugye, a talajfelszín felső 10-20 centije levegős, élő, humuszt tartalmaz. Ha ezt lefordítod alulra, akkor innen a gyökerek extra tápanyaghoz jutnak. Valamint, a gyökerek is jobban "érzik" magukat lazább talajban. Trágyát, műtrágyát is tudsz bekeverni a mélyebb rétegekbe. Egyes tápanyagok kötődnek a földszemcsékhez, ha a felszínre szórod és rotációs kapával beforgatod, akkor is 10 évbe telik, mire 40 centire leér az adott dolog. Tehát jobb, ha már eleve mélyebbre kerül.

Összességében, feljavított talajban több évvel előbb lesz termő gyümölcsfád, és a későbbi években is befolyásolja némileg a termés mennyiségét, minőségét, ha elég sok földet átforgattál.

Gyümölcsös telepítése előtt 60-70 cm mélyen szokták átforgatni a talajt. Először megszántják, forgatnak be valami cuccot, aztán az egész felső keveréket lefordítják alulra.

Ha kézzel ásol gödröt a fádnak, akkor is alapvetően 60 cm elég mélység, a gyökerek túlnyomó része nem megy ennél mélyebbre.

2023. szept. 1. 15:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!