Milyen gyümölcsöt ültessek árnyékos,nyirkos részre,ahova maximum napi 2-3 órát süt be direktben a nap?Inkább bokor vagy cserje formátumra gondolok,nem kifejezetten gyümölcsfára.
2-3 óra közvetlen nap esetén szó szerint bármit ültethetsz, minden gyümölcs ki fogja bírni.
De ahogy előttem is írták, a hely a málnának a tuti. Az ugyanis nem bírja a nagy hőségeket közvetlen nappal együtt. Ha már úgy 32 fokot meghalad a hőmérséklet, és konkrétan tűz rá a nap, akkor a szemek rásülnek a tőre, 35 fok felett még a levelek is megéghetnek. Viszont árnyékos helyen túlélik a legnagyobb hőségeket is, és nagy, zamatos szemeket teremnek. Nekem totál árnyékban is van málnám, és az is kiváló ízű.(Ház északi oldalán, nem fa árnyékában, mert az nem jó.)
Egy probléma lehet az ilyen hellyel: ha hideg, esős a nyár érés idején, akkor a botritisz jobban támadja árnyékban, mint nyílt, napos helyen. De az ilyen év elég ritka, és full napos helyen is megbetegszenek a szemek, szóval le kell nyomni valami 3 napos gombaölővel.
40 éve termelek málnát, régebben nagyobb volumenben, mostanában már keveset, 6 fajtából. Minden létező körülmények közt kipróbáltam, és a legjobbnak azt találtam, ha csak reggel és késő délután éri közvetlen nap. Az tény, hogy ha nincs 30-32 foknál melegebb idő érési időszakban, akkor napon még jobb ízű a málna, de az olyan idő, mikor nincs egyáltalán a termést tönkretevő nagy hőség, az mostanában talán 5-6 évente fordul elő. Idén például a napon lévő tövekről kb. egy hétig szedtem az elejét, utána mikor jött volna a nagy termés, mind rásült. Onnantól már csak az árnyékból tudtam szüretelni.
Még a ribizlivel van tapasztalatom félárnyékos helyen, az is jobban bírja ott, mint teljes napon, 35 fok felett megfőnek az érett szemek. Még fák alatt is elég jól bírja, ami különlegességnek nevezhető. A piszke szintén tönkremegy ilyen hőségben, bár annál maga a növény napigényesebb. (Mindhárom említett gyümölcsből adtam el azért még idén is.)
Háát, én a mézbogyót nem javaslom. Nekem van, de általában a rigók eszik meg, annyit nem ér, hogy rakjak rá egy védőhálót.
Érett piszkét kóstoltál már? Olyankor elég jó, mikor már nem savanyú, egy bokrot érdemesebb ültetni (a naposabb részre), mint mézbogyót. Próbálj keresni olyan fajtát, ami lisztharmatra rezisztens, hogy ne kelljen permetezni. Ha törzses, akkor a gyomtalanítás és metszés se kínos annyira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!