Kezdőoldal » Otthon » Kert » Föld feletti lótrágya rétegbe...

Föld feletti lótrágya rétegbe ajánlott-e veteményezni?

Figyelt kérdés

ELég homokos föld, felette 15 cm kb. lótrágya, felette szalma. Elkezdtem a mélymulcsos, meg mindenféle talajtakarós dolgokat kipróbálni, az eper védelmére és gaz ellen bevált más területen. Kérdés, hogy a lótrágyát beforgassam-e az amúgy tavaly szintén ló, tyúk és nyúl trágya keverékkel rotált földbe, vagy ha szimplán szalma alatti rétegbe duggatok, veteményezek, lesz-e jó eredményem, vagy kiég, nem is indul meg.

Köszönöm a válaszokat előre is, elfogadok minden jó tanácsot, kritikát.

2023. jan. 19. 09:06
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
KÖszönöm szépen. Igazából a tavalyi beforgatott lótrágyának és egyéb fent írt trágyáknak hasznosulnia kell idén is, azok már a földben vannak több mint fél éve. Nem lett kizsigerelve a talaj se. Hát szerintem próbából hagyok pár ágyást így, többibe beforgatom ha jön kicsit enyhébb idő és meglátjuk...
2023. jan. 19. 19:08
 12/16 anonim ***** válasza:
41%
Meg kellett volna ősszel szántani.
2023. jan. 20. 10:08
 13/16 anonim ***** válasza:
36%

biztos kapom majd a minuszokat a műtrágyás, permetes, gyomirtós kertészektől, mert ők tudják, hogy sehogy máshogy nem lehet csinálni mint ahogy ők csinálják, mert ők se próbálták máshogy, mivel nem úgy kell.

igazából fölösleges beforgatni, a mélymulcsos művelés lényege, hogy jó messziről elkerülöd a fölösleges talajmunkákat.

ha már ősszel kiraktad és volt rajta kb.:60cm szalma, akkor nem kéne, hogy baj legyen. mire eljön az ültetések ideje az a 75-80cm réteg összeesik 15-20cm-re és simán tudsz bele ültetni magot is palántát is.

2023. jan. 21. 14:08
 14/16 anonim ***** válasza:
57%

60 cm szalma???

Ez 500 m2-en 300 m3 szalmát jelent. Összepréselt állapotban 50 nagy körbála, 750 mázsa, minimum. Szerinted van akkora barom, aki tényleg ennyi szalmát vitetne a kiskertjébe? Az első nagyobb szélvihar összehordaná a kerítés mellett (meg a szomszédok kertjében) a lazán lerakott szalmát.

A szalma amúgy nem fű, nem esik össze olyan könnyen, és nem is komposztálódik ősztől tavaszig. (Már csak a nitrogénhiány miatt se.) Az elterített éretlen trágya se komposztálódik ilyen gyorsan.

Az egy dolog, hogy megnéztél, elolvastál (és elhittél) egy csomó baromságot, de miért kell olyasmit ajánlgatni másoknak, amit te még soha nem próbáltál? (Vagy próbáltad, és nem sikerült, de úgy vagy vele, hogy dögöljön meg a más tehene is?)

2023. jan. 23. 08:16
 15/16 anonim ***** válasza:
47%

sziasztok 13-as vagyok. 14-es te szerintem pont az az embertípus vagy akit az első mondatomban említettem.

20-éve kertészkedek és foglalkozok a környezetbarát földművelési módszerekkel(eredményesen). amikor még csak hallottam, olvastam a mélymulcsos művelésről, én se nagyon értettem, mert meg voltam ilyedve azoktól a számoktól amiket te is írtál. van egy barátom, aki az elmúlt 3 szezont így csinálta, tavalyelőtt segítettem neki, bár mi nem a földre raktuk a lószart, hanem a szalmaréteg 2/3-ará majd betakartuk a maradék szalmával (ezt azért men említettem mert a kérdező már kirakta valahogy és el nem bírom képzelni, hogy ezen utólag hogyan válltoztathatna). tavaly vittem neki magot(nagyszemű tarkabab) és palántát(kápiapaprika, koktéltól kicsivel nagyobb paradicsom), majd telt az idő. összességében kb.:80%-os termése volt öntözés nélkül az enyémhez képest ami igen jó, mert én a tavalyi extrém meleg nyáron rengeteget locsoltam(a paprikát naponta kétszer).

egy nagy körbála szalmát felbontassz és elkezded vasvillával széthányni az elléggé szétugrik. nem emlékszem a pontos számokra, de amíg nem láttam, nem tapasztaltam én is a sokszorosára számítottam.

abban viszont igazad van, hogy ok nélkül feltételeztem a kérdezőről, hogy nem használ vegyszereket a kertben, mivel ha valaki a szakirodam szerinti rendszeres permetezést, gyomirtást elvégzi azzal megöli a talaly mirobiális életét, így nem történik meg a talalyfelszínen a komposztálódás. a dögöljön meg a más tehene is hozzáállást én inkább azokra mondanám aki kiküldik szegény kérdezőt a sárba meg a fagyba szántani a félig elkomposztálódott valamit.

2023. jan. 24. 12:10
 16/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek. Igen azt is hallottam hogy alsó réteg is szalmával kezdeni. Igazából amennyi eső volt most is, nem hordja szét a szél. Remélem hatásos lesz, idén biztosan ősszel megcsinalom amit most csak januárban tudtam. Remélem ez a pár hónap ültetésig megteszi hatását annyira X hogy nem ég ki minden növényem.
2023. febr. 5. 19:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!