Kezdőoldal » Otthon » Kert » Föld feletti lótrágya rétegbe...

Föld feletti lótrágya rétegbe ajánlott-e veteményezni?

Figyelt kérdés

ELég homokos föld, felette 15 cm kb. lótrágya, felette szalma. Elkezdtem a mélymulcsos, meg mindenféle talajtakarós dolgokat kipróbálni, az eper védelmére és gaz ellen bevált más területen. Kérdés, hogy a lótrágyát beforgassam-e az amúgy tavaly szintén ló, tyúk és nyúl trágya keverékkel rotált földbe, vagy ha szimplán szalma alatti rétegbe duggatok, veteményezek, lesz-e jó eredményem, vagy kiég, nem is indul meg.

Köszönöm a válaszokat előre is, elfogadok minden jó tanácsot, kritikát.

2023. jan. 19. 09:06
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
véleményem szerint ez túl erős, tápdús talajnak számít...kiéghet minden..de inkább a rovarkártevők, amik veszélyesek.
2023. jan. 19. 09:10
 2/16 A kérdező kommentje:
Akkor úgy ahogy van bele kéne forgatnom szalmástól vagy szalmát csak takarásként véleményed szerint?
2023. jan. 19. 10:11
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

A lótetűvel és a vakondokkal biztosan probléma lesz később!

Mekkora terület, és a talajtól számítva milyen vastagon van a mulcs (lótrágya/szalma együttvéve)?

Illetve mennyit és mit szeretnél bele veteményezni?

Én fóliában csináltam hasonlót, de én csak szalmát terítettem le trágya nélkül 30cm vastagon.

Ha én a szalma alatti földbe ültettem volna a palántákat, ki sem látszottak volna a szalmából :D

Úgyhogy én azt csináltam hogy a palánták helyén kézzel széthúzva a szalmát, kis ültetőgödröket csináltam, majd ezeket a gödröket háromnegyedig feltöltöttem jófajta kerti földel, majd ebbe ültettem a palántákat. aztán eredés után a tövükhöz húztam szalmát

Így nézett ki nyáron: [link]

Ha nem akarsz olyan rengeteg növényt ültetni, akkor ezt talán te is megtudnád csinálni.

Következő évben meg már ültethetsz közvetlen a szalma alatti már elkomposztálódott lótrágyába is, és addigra már a szalma is jócskán össze fog esni.

2023. jan. 19. 10:12
 4/16 anonim ***** válasza:
82%
A trágyát mindig be kell forgatni a földbe.
2023. jan. 19. 10:12
 5/16 anonim ***** válasza:
10%
#4 Nem kell beforgatni!!
2023. jan. 19. 10:17
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha éretlen trágya, akkor jó eséllyel még a földből való kibújás előtt elhal a csíra.

Az éretlen lótrágya még úgy is károsít, ha maga a növény a földben van, csak fölötte van a trágya. 15 cm olyan sok, hogy ha beforgatod, és éretlen, akkor ott nem nagyon kell termést várni. Majd akkor lesz hasznos dolog, ha már teljesen földszerű lesz, azaz, növényi rostokat nem fogsz benne látni. (15 cm még félszárazon is egy mázsa, m2-enként.)

Szóval, ha még nem teljesen érett trágyáról van szó, akkor gyűjtsd halomba, az alatta lévő földet meg ásd meg minél mélyebben. (Már korábban kellett volna, hogy a fagytól jó állaga legyen.) A következő napokra ígért reggeli fagyokon mondjuk lehet ásni, ha addig letakarítod a lótrágyát.

2023. jan. 19. 10:18
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

#4 Legalább is a mélymulcs esetében nem! Ettől fog kialakulni közvetlen a szalma alatt egy nagyon humuszos réteg!

Viszont ennek kell egy év, hogy a szalma alatti trágya tudjon komposztálódni.

2023. jan. 19. 10:20
 8/16 anonim ***** válasza:
87%

Van 1 régi paraszti mondás ,arra szokták mondani ha valami semmit sem ér .

Ilyen a ló trágya is .Lóxart sem ér .Legfeljebb a kötött,agyagos talajt lazítja .Táperő 0 bent.Felénk bárki elviheti ingyen,csak szabaduljanak tőle. .

2023. jan. 19. 11:01
 9/16 A kérdező kommentje:

Hu hát van pro kontra vélemény...a lótetűtől én is tartok, bár tavaly egy csatorna végén leásott vödörbe elég sok összegyűlt, rendszeresen fogtunk.

15 hosszú ágyásom van, 2 sort minimum tudok bele rakni, nekem az a kényelmes két oldalról megközelítve, eddig kapálásnak is helyet hagyva. Hát összességében a veteményes olyan 4-500 m2 lehet. De ebben járó rész is természetesen van.

Az a baj, hogy a marhatrágya olyan drága lenne, hogy nem éri meg veteményeznem akkor, igy se a pénz kereset számít, de azért durván ne fizessek rá.

A nyulaim és tyúkok alóli trágya pedig kevés ehhez, ezért szereztem még lótrágyát. Eddig mindig ősszel beforgattam talajba, ázott fázott beázott, gondoltam jó. De a gaz miatt (emelett van lucernás kevés, gyümölcsfák stb...) nem lehet bírni. Ezért gondoltam a szalmát a tetejére, amikor is jött, hogy nem is kell feltétlen beforgatni, mert a természet megteszi hatását. De mivel ez kicsit szalmás trágya, és idei, félő hogy kiégetek mindent vagy szimplán nem ér semmit. Ha beforgatom rotakapával és abba ültetek, nem tűnik el a tápanyag a forgatott talaj ALÁ?

Mert videókból meg amiket olvastam ezzel magyarázták legfőképp, hogy nem kell beásni.

2023. jan. 19. 11:15
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Ja, hát mindig vannak olyanok, akik akik azt hiszik, ők találták fel a sggen a lyukat. Évszázadokon keresztül senki nem értett a mezőgazdasághoz, de szerencsére végül megszülettek ők, és majd most jól megmondják. Nem kell velük foglalkozni.

A teljesen érett trágya elvan a föld tetején is. Bár önmagában nem valami jó szerkezetű, de ha a növény ezt túlélte, akkor a gyökere lemegy mélyebbre, és kész, onnantól már hasznos a trágya.

Viszont az éretlen trágya egy teljesen más, veszélyes dolog. Homokon még inkább. A nagy állatok trágyája közül a legveszélyesebb a lóé, mondhatni. Ősszel beforgatva ilyen 5 vagy 10 liter/m2 jó lett volna, mert a földben sokkal gyorsabban érik, a hozzákevert lebontó mikroorganizmusok miatt. De nálad 150 literről van szó, amiből már melegágytalpat lehet csinálni...

És ami a fő, nálad nincs jelenleg se elkeverve a talajjal.

Ha most beforgatod (a hogyanra nincs elképzelésem, tekintve a tökig érő sarat), akkor jó eséllyel nyár közepén tudod használni a földedet, akkorra már alakul valamit a trágya.

A lótetűknek nincs szoros összefüggésük a lótrágyával. Egyszerűen jól szaporodnak a tápanyagdús, nem mozgatott anyagban. De ez minden trágyára és komposztra is igaz.

Az istállótrágya amúgy nem igaz, hogy nem hasznos. Csak más. Egyes anyagokból még több is van benne, mint a marhatrágyában. Itt egy táblázat:

[link]

2023. jan. 19. 15:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!