Kezdőoldal » Otthon » Kert » Felkopaszodott, sokéves...

Felkopaszodott, sokéves oltvány lugasszőlőt hogyan lehet megifjítani?

Figyelt kérdés
Egyszerű lenne, ha a talaj közelében lenne biztosító csap,de ez nincsen! Abból könnyen ki lehetne nevelni az új tőkét. Az elképzelésem szerint majd tavasszal a talaj felett 30-40 cm-el elfűrészelem a kb. kar-vastagságú tőkét, és reményeim szerint az alvórügyekből több hajtást is fog nevelni a tőke. Nem tudom, hogy reális-e az elképzelésem? Vagy van valami más javaslat?

2022. okt. 24. 06:29
 1/2 mindentudó99 ***** válasza:
Reális az elképzelés. Ha egészséges akkor az alvórügyek kihajtanak. Ha oltás alatt is kihajt törd le.
2022. okt. 24. 13:48
 2/2 anonim ***** válasza:

Reális az elképzelésed, de biztosra nem lehet menni ilyen erős visszavágásnál.

Ha nem sok darabról van szó, nem túl sok pluszmunka, én úgy csinálnám, hogy a legalsó vesszőből meghagynék 2-3 rügyet, fölötte mindent letakarítanék. Így biztosan lenne, ami kihajt, de a gyökérnyomás így is valószínűleg kihajtatná az alsó alvórügyeket is. Ha látod, hogy hajt lentről, akkor felette már levághatod a többit is.

De miért jó az, ha ennyire megifjítod? A vékony törzsek könnyebben elfagynak. Én csak a szükséges mértékig venném vissza, hogy a tőhöz közelebb is hajtson, ne legyen felkopaszodva. (Egy oka lehet a teljes visszavágásnak: ha a törzs nem függőleges, hanem fekszik félig-meddig, és ez zavaró a művelés szempontjából.)

2022. okt. 25. 07:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!