Most akkor tilos a gallyégetés vagy nem?
Én se tudom a biztos választ, előre bocsátom. Amit tudok:
A belterületi gallyégetést vagy két éve országosan betiltotta a kormány. (Ott is, ahol semmilyen hivatalos elszállítás, lerakási lehetőség nincs.) De akkor jött a Covid, és mivel a lerakóhelyek bezártak, a rendelet bevezetését felfüggesztették az egészségügyi veszélyhelyzet végéig. Tehát addig az időpontig engedélyezték a régi szabályozást, ami a helyi sajátosságokat legjobban ismerő önkormányzatok helyébe helyezte a döntést, hogy engedik-e.
Most, tudomásom szerint, a vészhelyzetnek már vége június 1. óta, ebből adódóan az lenne a logikus, hogy életbe lépjen az országos tiltás. Nem tudok róla, hogy a rendeletet visszavonták volna. (Aki tud ilyet, írja meg, engem is érdekel.)
Igaz, hogy még a Katasztrófavédelem honlapján is azt írják egy dátum nélküli cikkben, hogy önkormányzati engedéllyel szabad, de ez lehet azért is, mert nem frissítették a cikket.
A tilalmak egymást átfedik, tehát ha valamelyik szempontból tilos, akkro tilos.
A tűzgyújtási tilalom tűzvédelmi jellegű szabály, hatálya csak az erdők, fásítások, vasúti töltések 200m-es távolságáig érvényes.
A gally- és avarégetési tilalom ettől független, alapesetben tilos. (Hacsak rá nem fogod, hogy éppen szalonnát sütsz, tehát az égetés nem cél, hanem eszköz.) Régebben az önkormányzat adhatott ez alól mentességet, de a járványügyi vészhelyzet vége óta tudtommal már nem.
Amíg lehetett, a lakosság visszaélt vele. Településünkön pl. heti egy nap lehetett száraz gallyakat égetni, de mégis a nem is annyira száraz avart égették sokan, ami brutális szmoghoz vezetett. Nem is értem, ott hagyod az avart, ahol van, tavaszra magától eltűnik a maga természetes módján...
Na igen, csak a darálás több okból is problémás.
1. Rettenetesen környezetszennyező. Az ágból alapvetően szén-dioxid lesz égetéssel is, komposztálással is. Csak égetéssel félóra alatt, komposztálással több év alatt. (Az ágból előbb komposzt lesz, abból humusz, abból szén-dioxid.) Csak darálással elfogyasztasz egy rakás villamos energiát vagy benzint, és mindkettő előállítása környezetszennyező. Darálással megduplázod a légkörbe kerül CO2-t.
2. Ha nem csak két kis bokrod meg két kis fád van, hanem rendes kerted, akkor a gallydarálás ilyen olcsó, 6-800 E alatti géppel több délelőtt eltart. Mivel ezekbe a kis vackokba csak egyenként, egyenes darabkákra vágva lehet beküldeni a cuccot. Így a szomszédokat az őrületbe kergeted.
3. A szomszédok idegesítése és a környezetszennyezés pénzbe kerül. Nem kevésbe.
Nincs zöldhulladék elszállítás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!