Othello szőlő, most olvasom, hogy úgynevezett "direkt termő" és bor keszitésre tilos felhasználni mert a metilalkohol tartalma miatt mérgező bort ad. Igaz ez?
Én 28 évvel ezelőtt Othello szőlőből csináltam kB 40 liter bort és még is ittam.
Még élek!
Hobbiból csináltam anno, erről nem is tudtam.
Ez baromság.
Nagyapám egy életen át ivott ilyen bort, 90 évesen ment el, végelgyengülésben.
Az Othelloban viszonylag kevés metilalkohol képződik, más direkttermőkhöz képest. Csak a "hivatalos" vörösborok átlaga körüli mennyiség. Legalábbis, ha jól csinálják.
Nem szabad héjon érlelni, mert akkor kétszerese is lehet a metilalkohol. (De tudom, pont azért szokták héjon erjeszteni, hogy szebb színe legyen, és festőbornak használják engedélyezett szőlőfajtákhoz.)
Eladásra tilos bort készíteni belőle, de hogy otthon ki mit iszik, az senkit nem érdekel.
Nekem van egy 10-12m hosszú Otelló lugasom. Minden ősszel leeszem róla a szőlőt. Egyedűl. Senki más nem szereti csak én.
Így akkor nem is mérgező, csak ha bort csinálnék belőle?
én faiskolában vettem Othelló szőlőt. A tulaj mondta, hogybaz unijó betiltotta, aztán rájöttek, hogyhiba volt, ezért újra lehet ültetni.(kiskertbe)
A nagyüzemi, több száz hektáros Othellót tiltják, még festésre sem engedik termelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!