Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogy kell magról barackfat...

Hogy kell magról barackfat nevelni?

Figyelt kérdés

2022. aug. 17. 15:20
 1/5 anonim ***** válasza:
53%

Nem lehet. Oltani kell. Egyszerűbb ha csemetet veszel.

Ami magról kel, nem lesz termekeny, vagy ehetetlen gubicsokat terem...

2022. aug. 17. 15:25
 2/5 anonim ***** válasza:
92%

Természetesen lehet magról. De ez ivaros szaporítás, azaz a fa tulajdonságai a szüleire, nagyszüleire, stb. ütnek vissza. (Úgy képzeld el, hogy ha egy cirmos nőstény macskád van, ami párzik egy fekete, egy fehér, meg egy vörös kandúrral, akkor lehetetlen megtippelni, hogy milyen színűek lesznek a kismacskák. Lehetnek cirmosak, mint az anyjuk, de ezenkívül minden lehetséges macskaszín előfordulhat, mert ki tudja, milyen színűek voltak a nagyszüleik.) A fáknál is így van, kb. minden 3-4. magonc fog értelmes termést hozni. A többi vagy a vártnál kisebbet terem, vagy nem lesz magvaváló, vagy az íze lesz jelentéktelen, vagy rendkívül fogékony lesz a betegségekre, vagy a legkisebb lehűlésben elfagy, vagy nem fejlődik sehova, vagy mindez egyszerre...

Ezért szoktak oltványt ültetni, ami egy sokezer barackfa közül kiválasztott legjobb fa ágának a továbbnövesztése, új alanyra oltva. Ez garantáltan azt fogja teremni, mint amiről oltották.

Nekem sok fám van, meg helyem is néha, úgyhogy szoktam magról szaporítani barackot, és van is, ami jó fajta lesz. De lényegesen gyakoribb, hogy nem lesz jó. Ilyenkor fogom magam, és átoltom egy olyan fajtára, amivel meg vagyok elégedve.

Ha neked csak 1-2 fának van helyed, akkor sokkal jobban jársz, ha oltványt veszel. Ha esetleg sok barackfád van, és szórakozni akarsz az oltogatással, akkor érdemes magról szaporítani:

Kiszeded a magot a barackból, és hűvös helyen tárolod. Október táján elülteted, lehetőleg végleges helyre, mert az átültetés két év időveszteség. Egy helyre tegyél vagy 4 magot, arasznyi négyzetben, mert nem mind szokott kikelni. (Ha több kikel, a felesleget húzd ki.)

Általában a 4. évben szokott teremni. Ha nem jó fajta, át kell oltani, mint írtam.

2022. aug. 17. 15:51
 3/5 anonim ***** válasza:
77%
Nekünk vannak magról nevelt termő fáink.Ugyan olyan szép termés van rajtuk.
2022. aug. 17. 16:00
 4/5 mindentudó99 ***** válasza:
93%
A 2-es tulajdonképp mindent leírt. Ahogy mondja ha kis helyed van olványt vegyél. Én pl kizárólag magról kelt őszibarackot nevelgettem. Amit az egyes ír azt nem tapasztalom hogy nem teremne vagy ronda lenne. De ahogy írták is van ami gyönyörű termést ad. Nagyon szép kopasz barackjaim vannak. Vagy van a szőrös fajta is pár fa nagyon szép terméssel. Kb 25 fa van mind bőven terem. Egyik se rossz csak vannak a közönséges sima sárga színű barackok amik kissebbek de finomak. Meg vannak a szines piros fehér vagy sárga bèlű tetszetősebb nagyobb fajták. Összességében a huszöt fából többségben vannak a szebb fajtát adók. Sárgabarackot viszont ne szaporíts magról
2022. aug. 17. 17:05
 5/5 anonim ***** válasza:
71%
Oltványt vegyél, egy db 1500 ft, ráadásul 1 éves, egy évet megspórolsz a neveléssel. Plusz az oltvány vadalanyra szokott történni, ellenállóbb lesz a fád.
2022. aug. 17. 17:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!