Miért nem nőnek fel a növényeim?
A vetés és palántázás mást jelent. Vetni lakásba is tudsz korán, aztán a kifejlett palántát ki lehet ültetni időbe. Visszafogott mag, nem biztos, hogy jól ültethető ismét. A nemesítetteknél szokott ez is gond lenni. Venni kell a magot.
Nem jó talajba ülteted, nincs vagy kevés a tápanyag.
Hogy mi ? Májusban?
Legközelebb vesd el bent március végén.
Aztán április végén vagy május elején kiulültetheted a palántákat. Ha annyira ragaszkodsz a májusi vetéshez akkor nyugodtan elvetheted szabad földbe is azt a magot.
Szóval nagyon elvagy késve mindennel.
Ha nem termelsz nagy mennyiségben nem kell tartanod a tavaszi fagyoktól még áprilisban is kirakhatod a palántákat aztán ha jelzik a fagyokat letakarod őket egy vödörrel éjszakára így semmi nem fog megfagyni.
A majusi hűvösebb időben sokkal gyorsabban fejlődnek mint később a nagy melegben.
Locsolni sem szabad napi kétszer azt is elrontod berohad a gyökere nem kap levegőt akkor inkább mulcsozd a földet valamivel.
"A majusi hűvösebb időben sokkal gyorsabban fejlődnek mint később a nagy melegben."
Óh azt hittem kell nekik a meleg a fejlődéshez.
Amúgy anagyokat locsoljuk napi kétszer, mert a levelük már lóg addigra a palántát nem, a magokat meg csak permeteszem vízzel. Mindig kinőnek élnek is, cska nem lépnek túl az apró palánta fázison, amiket mástól kaptam azok már működnek de igaz ami igaz, azok is márciusban lettek elvetve...egyébként valóbna a fagyoktól tartottam, merthát aprók nagyon...
Tudod vannak a "fagyos szentek" na. Szüleim amit előtte palántát kiültettek, és megmaradt, az mindent kibírt.
De megvan mikor kell palántának ültetni, palántát kiültetni, vagy magot vetni kintre; hogy teremjen is.
Teljesen jól írják, hogy a későn vetett paradicsom már nem akar sehová nőni. Mikor bejönnek a melegek és a nagyon hosszú nappalok, onnantól már csak teremni akar, nőni nem, de a terméshez meg nincs meg a szükséges levélmennyiség.
A paradicsomot a kertbe már április első felében lehet helybe vetni, a szakkönyv szerint.
Nekem nincs igazán palántanevelésre való helyem, de úgy gyorsítom a dolgot, hogy március 20. körül vetem virágládába, egy 40 cm-esben fel tud nőni 15-20. A szoba legmelegebb helyén 4-5 nap alatt kikel, akkor kiteszem az üveges előtérbe, ahol elég hűvös van. Április elseje után pedig, ha elég meleg van hozzá, kiteszem nappalra, a világosra. Ha már éjszaka se megy 5 fok alá, akkor nem hozom be őket, mert szokott lenni 6-8 láda, és nem cipelgetem feleslegesen a magas lépcsőn. Nem nőnek nagyon gyorsan, csak április vége felé, viszont teljesen szépek és fényhez szoktatottak, és kipalántázás után napokon belül repülőrajttal kezdenek fejlődni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!